Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Llosa: Ficţiunea, mama progresului

llosa.jpg

Mario Vargas Llosa, Doctor Honoris Causa al UBB

Cunoscutul scriitor Mario Vargas Llosa a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. În prelegerea pe care a susţinut-o cu acest prilej, scriitorul peruan a propus o reinterpretare a istoriei culturale a omenirii. Sintagma definitorie a acestei noţiuni este că ficţiunea este mama progresului.

În opinia lui Mario Vargas Llosa, ficţiunea este cea care l-a diferenţiat pe om de animale. Scriitorul peruan a evocat nopţile în care strămoşii oamenilor, adăpostiţi în peşteri, se adunau în jurul focului, unde unul dintre ei, denumit de către Mario Vargas Llosa povestaş, istorisea celorlalţi diferite istorii, inspirate de fapte reale ori rodul imaginaţiei. Aceste istorii, spune scriitorul latino-american, i-au făcut pe oameni să îşi imagineze o lume mai bună decât cea în care trăiau, iar apoi au acţionat pentru a realiza lumea închipuită de ei. Astfel, în câteva secole, cu ajutorul ficţiunii, oamenii au ajuns de la viaţa în peşteri la zborul spre stele, a spus scriitorul peruan. Mario Vargas Llosa este de părere că, astfel, ficţiunea poate fi considerată mama progresului şi a ideilor de libertate şi de democraţie.

Intelectualii clujeni au fost fascinaţi de conferinţa ţinută de Mario Vargas Llosa în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai. Decanul Facultăţii de Litere, profesorul Corin Braga, crede că acest eveniment a avut o importanţă uriaşă.

Publicul clujean are ocazia să îl reîntâlnească azi pe Mario Vargas Llosa. Scriitorul latino-american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, va participa la o dezbatere organizată de la ora 12.00 la Facultatea de Litere, alături de Gabriel Liiceanu.

Reportaj realizat de corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean