Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prințul Charles vizitează Festivalul Transilvania la Londra

printul_charles.jpg

Prințul Charles vizitează Festivalul Transilvania la Londra

Prințul Charles a vizitat la Londra Institutul Cultural Român unde este organizat Festivalul Transilvania. El a vizionat o expoziția de pictură a unor artiști britanici care l-au însoțit anul trecut în Transilvania unde au pictat un mod de viață considerat unic în Europa de moștenitorul tronului britanic. Tablourile înfățișează peisaje din sate cunoscute de Prințul Charles, unul dintre ele fiind Viscri, acolo unde se află una dintre cele două proprietăți ale sale din Transilvania.

Prințul Charles este un pasionat sprijinitor al prezervării acestui habitat care a dispărut de mult timp în Marea Britanie.

De altfel, pictorii care expun la ICR Londra au acceptat să doneze  o treime din veniturile provenite din vânzarea tablourilor Fundației ADEPT, care de 10 ani protejează peisaje și comunități tradiționale din Transilvania.

Nat Page de la Fundația ADEPT spune că aceasta nu este o idee excentrică a unor britanici pe care aceștia să o impună localnicilor.
“Peisajul tradițional românesc este relevant și în lumea modernă. De aceea a început să fie sprijinit și de Uniunea Europeană, pentru că acum am înțeles că astfel de peisaje au o valoare economică, ecologică, sunt foarte bune pentru viața socială, au foarte multe avantaje. Nu trebuie să înțelegem că iubirea de natură și iubirea de peisaje în Transilvania este numai un gest romantic. Nu vrem să renunțăm la ceva care funcționează și să înlocuim cu agricultura industrială care are foarte multe probleme în lume”, spune Nat Page.

La rândul său, directorul ICR Londra, Dorian Branea, s-a aratăt încântat de prezența Prințului Charles.
“Este una dintre cele mai mari bucurii și onoare pe care cineva ni le poate face nouă românilor. Prințul Charles nu participă foarte des la astfel de evenimente, dar are o legătură de suflet cu Transilvania și cred că asta explică prezența sa aici la ICR. E o imensă onoare, o imensă bucurie, o bună proiecție a evenimentelor românești și a României în ansamblu. E un eveniment memorabil pe care nimeni nu-l va uita vreodată”, declară Dorian Branea.

Festivalul se încheie pe 15 mai și are în program mai multe prelegeri despre habitatul transilvănean, istoria provinciei, precum și un concert de muzică clasică susținut de pianista Alexandra Dariescu și violonistul Alexandru Tomescu.
   
 

Corespondentul RFI La Londra Petru Clej