Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paiete, rochii lungi şi staruri la Cannes!

La Cannes a început miercuri seară celebrul festival de film, cel mai mare din lume consacrat celei de-a 7-a arte. Mii de ziarişti – aproape 5 mii – sute de actriţe, actori şi regizori, milioane de dolari la târgul de film– e şi acesta un fel de a rezuma manifestarea anuală de pe Coasta de Azur ajunsă la a 67-a ediţie. O ediţie urmărită la faţa locului de Vasile Damian. 

O deschidere a celei de-a 67-a ediţii a festivalului de film în 4 limbi diferite : maestrul de ceremonii de aseară – Lambert Wilson – a profitat de varietatea de limbi vorbite de membrii juriului pentru a-i pune la contribuţie, ultima intervenţie fiind cea a actriţei franceze Carole Bouquet.

Ceremonia fusese precedată de prezentarea în afara competiţiei a controversatului film « Grace de Monaco ».

Nicole Kidman, vedeta, rolul principal din « Grace de Monaco » a insistat pe faptul că filmul nu este un biopic – o biografie – chiar dacă se inspiră din fapte reale. Dealtfel actriţa povesteşte cum a « absorbit » personajul timp de şase luni ca să ajungă la esenţă, pentru a putea trăi această experienţă unică:

Ca o anecdotă, firma Cartier a recreat pentru acest film o serie de bijuterii pe care le purta Grace de Monaco în anii 60. O replică a inelului de logodnă cu smaralde de peste 10 carate oferită de printul Rainier e astfel purtată de Nicole Kidman. La fel şi o broşă cu un caniş din diamante şi un colier din diamante şi rubine purtate de prinţesa Grace la mai multe recepţii oficiale.

“Cannes este un loc mitic, Cannes e regina manfestărilor consacrate filmului. Aici se îmbină de o manieră unică lumea glamour cu cea profesionistă. Cannes este ţara starurilor, a petrecerilor, a plajelor şi a businessului. Cannes este însă înainte de toate un festival, o celebrare a artei cinematografice din lumea întreagă ».

Această superbă declaraţie de dragoste nu ne aparţine, ea a fost făcută de directoarea juriului Jane Campion. În rolul de şefă a grupului de 5 femei şi 4 bărbaţi care compun juriul din acest an, neozeelandeza plecată în trecut de aici de pe croazetă cu două Palme d’Or – inedit pentru o femeie până azi – o dată pentru un scurt metraj « Peel », a doua oară pentru « Lecţia de pian », Jane Campion deci mizează pe seriozitatea colegilor ei de juriu ca să vadă filmele în competiţie şi odată ce s-au văzut de trei ori şi o să pună capăt eventualelor divergenţe o să decidă şi care merită să fie premiate.

Azi intră în competitie filmul « Timbuktu » al regizorului din Mauritania Abderrahmane Sissako. O poveste actuală, inspirată de evenimentele din Mali.

Al doilea film care concurează azi pentru la Palme d’or se numeste « Mr Turner », este realizat de britanicul Mike Leigh şi evocă 25 de ani din viata marelui pictor britanic. Turner care a trăit la sfârşitul secolului 18 până la mijlocul secolului 19. Într-un interviu acordat nu demult presei, regizorul povesteşte ce l-a fascinat la acest artist compulsiv care era Turner, membru apreciat al Academiei regale de arte .

Azi începe la Cannes şi competiţia din principala sectiune paralelă «Un certain regard». Prima peliculă se numeşte « Party girl » în regia franţuzoaicei Marie Amachoukeli.

 
Material realizat de Vasile Damian, trimis special RFI la Cannes