Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UKIP, Nigel Farage și românii în campania electorală

Liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, a fost ținta unor acuzații de rasism din partea concurenților electorali în alegerile europarlamentare din Marea Britanie, ca urmare a afirmațiilor făcute la adresa românilor care locuiesc în această țară. Farage a făcut referire la statistici privind infracționalitatea românească în Marea Britanie și la efectul rețelelor românești de crimă organizată.

Liderul UKIP s-a văzut obligat la reacții defensive după furtuna stârnită de afirmațiile pe care le făcuse într-un interviu acordat postului de radio LBC în săptămâna precedentă, în care făcea afirmații considerate ofensatoare la adresa românilor din Marea Britanie.

Nigel Farage a fost pus într-o situație delicată de intervievatorul James O’Brien atunci când acesta a adus discuția despre o întrebare care i s-a pus liderului UKIP în legătură cu situația în care ar deveni vecin cu un grup de români și l-a întrebat care ar fi diferența dacă ar fi vorba de germani.

“Cunoașteți diferența”, a răspuns Farage care a refuzat să mai detaileze răspunsul, dar replica a stârnit un val de indignare. Liderii marilor partide parlamentare și mai ales presa de orientare de centru stânga au criticat comentariile lui Farage.

De asemenea, mai mulți români din Regatul Unit s-au declarat profund ofensați de afirmațiile lui Nigel Farage.

“Locuiesc și muncesc în Anglia de aproape 20 de ani și niciodată nu m-am simțit mai jignită ca acum de când Nigel Farage a declanșat campania sa împotriva românilor și bulgarilor. Acum știm că milioanele de români și de bulgari nu au invadat Marea Britanie, deci cum se face că Nigel Farage este luat în serios”, spune translatoarea Mirela Watson.

Crima organizată

Liderul UKIP a revenit peste câteva zile, spunând că era obosit atunci când a dat interviul și că nu s-a exprimat corect și că nu a dorit de fapt să poarte o discuție pe tema românilor.

Dar atunci când a fost întrebat la BBC ce problemă are cu românii, Farage a răspuns:

“Nu am o problemă cu românii, am o problemă cu România. Comunismul a căzut acum ceva mai mult de 20 de ani și țara nu a făcut tranziția la o democrație modernă de tip occidental. Am vizitat țara, există o minoritate acolo, de două până la trei milioane de romi, care a fost tratată într-un mod aproape inimaginabil, ia țara este pradă rețelelor de crimă organizată”, spune Farage.

“Nu am nicio problemă cu românii venind aici cu permise de muncă, dar am o problemă uriașă cu faptul că Agenția de Frontieră și Poliția noastră nu pot opri intrarea bandelor de infractori pe la Dover”, a declarat la BBC liderul UKIP.

Întrebat dacă această este numai o problemă cu România, Farage a spus că raportat la populație este o problemă serioasă, citând date precum 92% dintre autorii fraudei la bancomat în Regatul Unit ar fi români, poliția londoneză a efectuat 28000 de arestări în rândul românilor în perioada 2008 – 2012 sau 7% din infracțiunile comise pe teritoriul celor 28 de state membre UE au fost comise de 240 de rețele de crimă organizată provenind din România.

Datele nu sunt inventate de liderul UKIP, dar sunt preluate din surse care nu sunt întotdeauna sigure și uneori sunt interpretate greșit, potrivit unei analize a postului TV Channel4. Același post însă ajunge la concluzia că probabilitatea ca un român să fie arestat în Marea Britanie sau să fie trimis la închisoare este mai mare în comparație cu aceeași probabilitate pentru cetățenii multor alte state aflați aici. 

Românii din Regatul Unit au însă posibilitatea de a-l sancționa pe Nigel Farage, după cum spune Mirela Watson.

“Acum mă voi îndrepta către urnele de vot. Alegerea mea va fi simplă: știu sigur pentru cine NU voi vota”.

 
Material realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru Clej