Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Bani cu suflet”, de la Cluj în toată ţara

bani_cu_suflet_pt_site.jpg

“Bani cu suflet”, de la Cluj în toată ţara

Nu trebuie să fii bogat pentru a face o bucurie cuiva. Nu e nevoie nici să te lauzi dacă ai privilegiul de a-i ajuta pe cei din jur. Pe generozitate  și anonimat se bazează și campania “Bani cu suflet” inițiată de un clujean, campanie care a luat amploarea unui fenomen național. După modelul milionarului american care împarte bani necunoscuților, un clujean a inspirat sute de alți oameni să facă mici cadorui anonime altor persoane. 

Clujeanul care dorește să rămână anonim spune că i-a venit ideea acum trei ani. A aflat de la radio doar săptămâna trecută că un milionar american i-a luat-o înainte și împarte plicuri cu bani necunoscuților. Diferența dintre americanul bogat care dorește să dea înapoi societății o parte din banii câștigați în afaceri imobiliare și binefăcătorul român o aflăm chiar de la inițiatorul fenomenului Bani cu suflet, care a acceptat să vorbească, sub protecția anonimatului.

Tot ce înseamnă necunoscuți care fac ceva deosebit împreună, deși la un nivel foarte incipient, pentru că nu vorbim aici de sume mari. Sunt sume pe care oricine și le pemite. Eu mi le permit dintr-un salariu de om normal, cu rate și cu familie. Ceea ce m-a suprins a fost că toți, cu o singură excepție, care a respectat instrucțiunile din plic și a dat o jumătate din sumă alcuiva, restul au dat toți banii altora”, a spus clujeanul.

Ziariștii clujeni au dat de binefăcătorul anonim pe internet. Fenomenul Bani cu suflet are cont de tweeter, de facebok, de skype și are și căsuță de email. Elza Almasi, de la Ziardecluj, unul dintre primii jurnaliști care au scris despre clujeanul generos spune cum procedează, exact, acesta.

“Ia un plic alb, Scrie pe el #BANI CU SUFLET, pune în el o sumă de bani, nu se știe cât, pentru că una dintre condițiile  jocului, să-I spunem așa, este să nu spui niciodată sum ape care o găsești. Ia plicul, îl ascunde undeva în oraș, face fotografii cu împrejurimile, cu plicul – unde este ascuns, după care postează fotografiile pe Twitter sau pe Facebook  și așteaptă ca cineva să găsească plicul și să anunțe tot pe rețelele de socializare că l-a găsitI”, a spus Elza Almasi.

Dar cine este cel care împarte bani clujenilor? “Am dedus că este o persoană de vârsta mijlocie care este, încă, în câmpul muncii deoarece banii pe care îi ascunde în plic provin din salariu. Atât știm despre binefăcătorul anonym al Clujului”, a mai spus Elza Almasi.

Zvonul că un anonim dăruiește bani absolut dezinteresat unor persoane pe care nu le cunoaște a început să circule cu viteza internetului. Astfel că acum, anonimul care împarte bani necunscuților nu mai e singur, pentru că exemplul său a fost luat și de alții. Până acum, peste 90 de clujeni au început să facă gesturi similare, însă s-au găsit și timișoreni, dar și bucureșteni care au devenit voluntari ai fenomenului Bani cu suflet.

În acest moment, contul de Facebook Bani cu suflet are aproape 8000 de fani, iar căsuța de email cu același nume primește zilnic peste 150 de mailuri în care oameni cer instrucțiuni cum să procedeze, la rândul lor, să dăruiescă bani cu suflet. 

 

 
Reportaj realizat de corespondenta RFI la Cluj Bianca Pădurean