Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Botezul sturionilor” 2014. Apa Nova a eliberat în Dunăre 1.000 de sturioni

Pentru a treia oară, compania Apa Nova a organizat, în Delta Dunării, o acțiune de populare cu sturioni. Deocamdată, Apa Nova este singura companie privată din România care se implică în astfel de inițiative. Eliberarea în Dunăre a 1.000 de pui de sturion nu a fost însă singura acțiune, pentru că, ținând cont de faptul că 2014 e ”Anul internațional al Familiei” , cei de la Apa Nova au trecut din nou pe la câteva familii nevoiașe din Deltă, familii de care se ocupă de câțiva ani.

La ”Botezul Sturionilor” în acest an, cei mai importanți oaspeți nu au fost nici reprezentanții autorităților locale, nici ambasadorii care au venit în Deltă, ci copii, îmi spune Dan Șerbănoiu, de la compania Apa Nova. Iar cei mici, care nu erau puțini, abia așteptau să pună mâna pe unul din cei 1.000 de pui de păstrugă și să-l arunce în Dunăre.

Alți copii, ceva mai mari, veniseră din Turcia pentru a fi parte la acțiunea de populare cu sturioni. E de fapt o lecție de biologie și ecologie în natură, mi-a spus Reșat Saravin, profesor la liceul Terakki, din Istanbul.

Și chiar dacă erau prezenți mai mult de 300 de invitați, din 22 de țări, printre care toate cele prin care trece Dunărea, nu aveau cum să lipsească reprezentanții autorităților locale. Iar cel mai reprezentantiv era Constantin Hogea, primarul din Tulcea.

Nimeni nu știe câți din cei 1.000 de pui de sturion vor crește și vor repopula Dunărea, în cazul în care nu cad în plasele pescarilor, mai mult sau mai puțin de bună-credință.

Aminteam de ”Anul Internațional al Familiei”, lucru de care au profitat cei de la Apa Nova, care, în parteneriat cu Primăria comunei Murighiol, au venit în ajutorul famililor cu probleme sociale și materiale.

La prima familie vizitată, în satul Sarinasuf, am găsit cinci copii, care văsuseră un computer doar la școală. Apa Nova le-a adus unul.

Computerul a fost doar o mică parte din ce a primit familia respectivă, care de acum înainte are aragaz, frigider și mașină de spălat rufe, explică Monica Răuțu, de la Apa Nova.

Cei la care am fost nu stau deloc bine cu banii, așa că cei de la Apa Nova le-au adus și alimente, medicamente, rechizite, produse pentru nou născuți și materiale de construcții.

Cea mai mare problemă rămâne însă lipsa banilor, iar din această cauză copiii nu prea ajung la școală. Când școala sau liceul sunt în alt sat, nici transportul și nici cazarea nu sunt gratis.

 
Ascultă reportajul realizat în Deltă de Cătălin Lența