Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În vilegiatură la preşedinţii Franţei: Fortul Brégançon devine monument naţional

front.jpg

Fortul Brégançon

Fortul Brégançon, fosta reşedinţă de vară a preşedinţilor francezi, a devenit monument naţional. De câteva zile încoace el şi-a deschis porţile marelui public. Vasile Damian ne reaminteşte istoria acestei clădiri fortificate de pe malurile Mediteranei.

Din 1968 încoace fortul Brégançon – fostă fortăreaţă medievală - era reşedinţa oficială a preşedinţilor francezi. Impunătoarea clădire fortificată de pe malurile Mediteranei era folosită mai ales ca loc de vilegiatură estivală. Practic toti preşedinţii celei de-a 5 republici franceze au poposit acolo cel puţin o noapte. Cea mai scurtă şedere a făcut-o generalul de Gaulle. Cel care a fost la originea transformării fortului în reşedinţă prezidenţială estivală nu a dormit la Brégançon decât o noapte, o noapte descrisă drept « de coşmar » din cauza ţânţarilor şi a … patului prea scurt în a care a fost nevoit să se culce.

Cuplul Pompidou este primul care transformă cu adevărat Brégançon în reşedinţă de pentru şeful statului francez. Vacanţe de vară şi week-enduri estivale sau de iarnă – preşedintele conservator Georges Pompidou şi soţia sa Claude se simt bine în acest loc pe care-l şi decorează cu diverse obiecte de artă modernă..

Centristul Valéry Giscard d’Estaing şi soţia sa Anne-Aymone se complac şi ei la Brégançon iar VGE va face chiar declaraţii electorale din sălile fortului care devine astfel şi unealtă de comunicare.

Preşedintele socialist François Mitterrand este, cu de Gaulle, cel care a petrecut cel mai puţin timp la Brégançon. A venit doar de două ori. Totuşi Mitterrand îşi va ţine acolo ultima conferinţă de presă în calitate de preşedinte al Franţei în aprilie 1995.

Succesorul lui Mitterrand, conservatorul Jacques Chirac va deveni un fidel al fortului de la Brégançon în particular din cauza soţiei sale Bernadette care spunea că « adoră această casă de bun gust »

Nicolas Sarkozy va merge de 4 ori la Brégançon cu soţia sa Cécilia. După divorţul cu ea, va prefera să meargă la reşedinţa noii sale neveste Carla Bruni aflată la doi paşi de fortul prezidenţial.

În fine, François Hollande va petrece vacanţa de vară a anului 2012 la Brégançon în compania iubitei sale. Valérie Trierweiller nu va aprecia însă deloc prezenţa masivă a fotografilor în zonă. Poate că această hărţuială mediatică îl va convinge pe preşedintele socialist să renunţe să mai meargă acolo în anul urmàtor. În toamna lui 2013, Hollande decide apoi să abandoneze fortul ca reşedinţă prezidenţială şi să-l dea pe mâna Centrului naţional de monumente istorice.

Printre personalităţile internaţionale care au venit la fortul Brégançon să-i amintim pe preşedintele algerian Abdelaziz Buteflika primit acolo de Chirac, pe cancelarul german Helmut Kohl, invitatului lui Mitterrand, şi pe secretara de stat americană Condoleezza Rice, venită acolo la iniţiativa lui Sarkozy în vara lui 2008 pentru a pregăti planul de pace ruso-georgian.

Ce se poate vizita la fortul Brégançon?

« Nu existà nici piscină nici teren de tenis la Brégançon ». Iată cum sunt primiţi vizitatorii de către ghidul monumentului national.

Fortăreaţa medievală, transformată în reşedinţă de vară a preşedinţilor celei de-a 5-a republicii franceze, e construită pe un soi de peninsulă stâncoasă ce domină Mediterana şi e « înecată » în natură.

Departe de a fi luxoasă, clădirea în formă de « L » se ridică pe două nivele. 4 dormitoare, 4 saloane şi un apartament prezidenţial formează întregul, decorat cu gust dar în stiluri destul de variate. Nu lipseşte evident nici bucătăria şi cei care pregătesc bucatele. Dar şi aici lucrurile s-au schimbat treptat spune responsabilul local al monumentelor istorice :

« De la Sarkozy încoace deci personalul s-a fàcut mai rar iar bucătarii nu mai pregătesc masa doar pentru preşedinte ci şi pentru toti angajatii de la Brégançon ».

Vederile sublime de la diversele geamuri ale clădirii şi terasa panoramică dau toată valoarea fortului spun specialiştii. Odată transformat în spaţiu public, François Hollande a decis să expună aici cadourile oficiale care i s-au făcut de când e şef al statului.

Deschis vizitatorilor începând de duminică 29 iunie şi până pe 28 septembrie, fortul Brégançon poate primi zilnic maximum 260 de persoane. Curioşi care vor trebui să se înscrie în prealabil la oficiul de turism al localităţii învecinate Bormes-les-Mimosas.

Câteva mii de persoane dispuse să plătească 10 euro intrarea s-au înscris deje pe liste. Dacă vara aceasta se doreşte a fi doar « un test economic », anul viitor Centrul Naţional al Monumentelor Istorice plănuieşte să deschidă porţile fortului de la Paşte şi până la întâi noiembrie.

Trebuie precizat că întreţinerea fortului Brégançon costă anual statul francez 200 de mii de euro. Noua misiune care i s-a dat nu numai că va permite realizarea unor economii dar va aduce poate chiar şi nişte bani în vistieria, destul de goală, a statului francez.