Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum poți vizita Franța altfel: turul Parisului cu ghizi români și câți români fac turism rural în Franța

tour_eiffel.jpg

Tur Paris

Parisul este destinaţia numărul 1 pentru românii care călătoresc în Franţa. Sondajul realizat de Ipsos Research arată că 5% dintre românii din mediul urban au călcat pe pământ francez, 1 din 2 alegând Parisul ca destinaţie.

De asemenea,  mai mult de jumătate dintre cei ce au vizitat Franţa, au făcut-o în vacanţă, în timp ce 1 din 5 a lucrat sau a studiat în Hexagon. La RFI consultanţii de turism Traian Bădulescu şi Răzvan Pascu ne spun cum putem vizita Franţa fără a ne bloca în clişee.

Melodiile, filmele, cărţile - toate plasează subiectul acţiunilor la Paris sau la Cannes. Este explicabil deci modul în care romanii aleg Parisul ca principală destinaţie atunci când merg în vacanţă în Hexagon.

Romanii aleg Franţa atât pentru clişee cât şi pentru faptul că este o destinaţie turistică de excepţie spune la RFI consultantul de turism Traian Bădulescu.

"Turiştii vor să viziteze în Egipt piramidele, la Roma merg să vadă Coloseumul şi Vaticanul şi la fel, în Franţa vor să vadă în primul rând Parisul, destinaţia numărul 1 a românilor în Franţa. Chiar dacă francezii nu l-au plăcut în urmă cu 100 de ani, simbolul principal al Parisului este Turnul Eiffel şi toţi românii vor să facă poze cu el. Avem foarte multi turişti cultivaţi care vor să viziteze şi Catedrala Notre Dame, să vadă şi cartierul modern La Defense. Totuşi în ultimii ani există şi categorii de turişti români care aleg Franţa şi pentru că sunt servicii de mare calitate. O altă destinaţie preferată de români e Coasta de Azur."

Cum vizitezi Parisul cu ghizi români

Românii sunt tradiţionalişti şi nu îşi doresc foarte mult să exploreze mai mult din ceea ce înseamnă Franţa autentică. Totuşi Parisul este în continuare printre cele mai vizitate oraşe din lume. Cum poate fi descoperit oraşul mai departe de Tour Eiffel şi Muzeul Luvru?  Cu ajutorul ghizilor români, spune consultantul turistic Răzvan Pascu.

"Turiştii ar trebui să dedice o zi zonei Montmartre şi să îşi pregătească aparatul de fotografiat pentru că sunt peisaje unice. Să stai la o cafea şi să priveşti lumea, Sena, parizienii şi cât de frumos sunt îmbrăcaţi este o experienţă unică. Există inclusiv ghizi români stabiliţi în Franţa. Vorbesc foarte frumos despre tot ce înseamnă cultura şi istoria Franţei dar mi-au povestit şi despre lucruri pe care nu aş fi avut de unde să le aflu despre Montmartre. Ghizii de limba română se găsesc uşor pe internet sau dacă apelăm la agenţiile de turism care au parteneriat cu ei. E importan să avem un ghid autorizat."

1500 de români fac turism rural în Franța

Din ce în ce mai mulţi români aflaţi în căutarea experienţelor autentice încep să facă turism rural în Franţa, spune consultantul de turism Traian Bădulescu:

"Deşi e un număr mai mic de turişti, sunt români care aleg şi turismul rural în Franţa. Undeva la 1500 sunt. În Franţa a fost înfiinţată în anii '50 prima asociaţie de turism rural. Merg în Alsacia, Corsica, Provence, Normandia, Bretania. Turiştii beneficiază de mese tradiţionale, tipuri de plimbări ca Drumul Vinului, participă la sărbători, efectuează şi trasee de genul Ruta Debarcării din Normandia - un traseu istoric şi pot participa şi la atelierele de parfumuri."

Cursuri de gătit pentru turiști

Gastronomia franceză, atât de renumită în lume, poate face din excursia la Paris o adevarată experienţă a gustului. Răzvan Pascu are o recomandare de neratat:

"Dacă mergeţi la Paris şi chiar în alte oraşe din Franţa, puteţi merge la un curs de gătit mâncare franţuzească. Se găteşte în locuri special amenajate, uneori se merge împreună cu turiştii în pieţe pentru a cumpăra ingredientele, apoi se găteşte şi se mănâncă mâncarea preparată."

Pentru gust, peisaje şi simplul joie de vivre, Franţa rămâne printre destinaţiile principale de călătorie ale românilor.