Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roşia Montană: 3500 de oameni în stradă la Cluj-Napoca

cluj.jpg

Roşia Montană: 3500 de oameni în stradă la Cluj-Napoca. Foto: Leona Gem, Facebook, Salvaţi Roşia Montană

Peste 3500 de oameni au ieşit în stradă la Cluj, în semn de protest faţă de promovarea proiectului de lege cu privire la exploatarea auriferă de la Roşia Montană. A fost oraşul cu cea mai mare mobilizare din întreaga ţară. Proteste similare au avut loc şi în Bucureşti, Braşov, Timişoara, Sibiu şi Iaşi.

Miile de protestatari s-au adunat în piaţa Unirii din Cluj, de unde au pornit în marş pe străzile centrale. Ei s-au oprit în faţa clădirii Prefecturii, apoi la sediile partidelor din Cluj.

Printre protestatari s-a aflat şi fostul director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei, Ioan Piso, vechi militant împotriva proiectului de la Roşia Montană.

La protest a participat şi Oana Boc, soţia primarului Emil Boc, dar şi Gheorghe Funar, acum preşedinte al PRM.

Prin nişte fluturaşi, oamenii au fost îndemnaţi să se  adreseze parlamentarilor din colegiile lor şi să-i întrebe cum vor vota atunci când proiectul aprobat de guvern va ajunge în parlament. Pe de altă parte, deputatul USL Aurelia Cristea a decis să-şi întrebe ea electoatul cum doreşte să voteze în parlament, când va ajunge proiectul la sufragiu.

Proteste precum cel din Cluj au avut loc în marile oraşe din România, însă niciunul nu a fost de aceeaşi anvergură. În ciuda faptului că multe dintre aceste mitinguri nu au fost autorizate, ele nu s-au soldat cu ciocniri cu autorităţile. Mobilizarea s-a vrut a fi şi una internaţională. La Viena, de exemplu, va avea loc un protest similar, în 6 septembrie, după obţinerea autorizaţiei de miting.