Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fermierii moldoveni afectați de embargou își doresc să ajungă pe piața din România

A trecut exact o lună de zile de când agricultorii moldoveni nu-și pot exporta fructele pe piața din Federația Rusă. Producătorii sunt în căutarea noilor piețe de desfacere și între timp înregistrează pierderi mari. Corespondenta RFI, Valeria Vițu a mers într-o livadă de meri să vadă cum se descurcă agricultorii în actualele condiții.

Am ajuns într-o livadă din satul Onițcani, raionul Criuleni, la o distanță de aproape 30 de km de capitală. Se întinde pe o distanță de 10 hectare, iar pomii sădiți aici sunt din Italia. Este prima livadă unde a fost aplicată plasa anti-grindină.”Este livada viitorului”, îmi spune Vera Monul, producător agricol. Până nu demult, fructele de aici ajungeau în Rusia și Belarus. Dar acum, merele mai rămân în livadă pentru că nu au unde fi livrate.

Proprietara livezii, Vera Monul:”Le pregătesc acum pentru România. Cumpărătorul român îmi spune că este gata să ia merele peste vreo săptămână sau zece zile. Nu sunt încă pregătiți. Am vorbit totuși cu cineva ca eventual în Rusia să ajungem din nou, în Siberia. Acolo au nevoie de soiul de mere”Gala” pentru copii din școli. Poate vom ajunge și în Surgut”.

”Foarte tare suntem afectați de restricțiile impuse de ruși. Fiecare încearcă să găsească soluții cum să ajungă iar pe piață, dar cu cost adăugător. Dacă anul trecut am livrat mere cu costul de 7,50 lei (0,40 cenți) pentru un kilogram, acum e 5,50 lei.E mai dificil cu soiul ”Gala”, este de consum curent, nu se păstrează mult timp, dar ceva mai încolo vom avea gata soiul de măr ”Golden delicious”, soiul ”Granny Smith”. Livrarea acestora va fi pe piața europeană, dar pentru aceasta vor fi cheltuieli în plus la ambalaj, pentru linia de sortare, după cerințele Uniunii Europene”.

Femeia speră să ajungă în mai multe țări din UE în câteva luni. ”Am putea ajunge pe piața Uniunii Europene la sfârșitul toamnei sau la începutul anului viitor. Atunci se vând cel mai bine merele. Avem acum o ofertă din Germania. În România sperăm să ajungă în depozite angro sau direct în rețeaua comercială, dar va fi foarte greu. Am pregătit certificatul pentru export. Merele sunt bune. Corespund normelor, nu depășesc nici un indice”.

Vera Monul și-ar dori să aibă un ajutor și din partea băncilor comerciale, dar acestea nu vin în întâmpinare producătorilor moldoveni, afectați atât de mult.” Sunt bănci comerciale și spune că e afacerea lor. Ne vine timpul pentru a rambursa rata, trebuie să fim buni și să o achităm”.

Proprietara livezii vorbește deja de unele pierderi, de pe urma embargoului rusesc. ”Dacă strâng vreo 300 de tone de mere din livadă, 2 lei pierd la un kilogram și în concluzie 600 de mii de lei deja sunt pierderi. Costul unui hectar de așa livadă este de 35 mii Euro”, concluzionează producătorul de fructe.

Recent, autoritățile R.Moldova au anunțat mai multe acțiuni întru susținerea producătorilor agricoli. În Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în perioada 27-31 august, vor fi amplasate gherete unde producătorii autohtoni își vor vinde marfa. În cadrul acțiunii lansate deja „Un măr pentru fiecare pasager”,  Compania „AIR Moldova” oferă pasagerilor mere, struguri şi prune achiziționate de la producătorii autohtoni.

De la 1 septembrie, la grădinițe, școli și armată vor fi împărțite mere cadrul acțiunii „Un măr pentru sănătate”. Ba mai mult, la 30 august va avea loc evenimentul „Plăcinta care ne uneşte”. „Împreună cu colegii din Guvern, voi participa la prepararea unei plăcinte cu mere, pe care o vom denumi sugestiv „Plăcinta care ne uneşte”. Vom invita oamenii să guste din, credem, cea mai mare plăcintă cu mere din istoria Moldovei”, menționa anterior premierul moldovean, Iurie Leancă.