
Reportaj RFI
Ziua Națională a Vinului, sărbătorită în R.Moldova
default.png

În centrul capitalei a fost instalat un adevărat orășel al vinului. Producătorii moldoveni și-au amenajat standurile într-un mod original, au oferit degustații pentru cei veniți. Pe lângă vinul moldovenesc, ei au servit și bucate tradiționale moldovenești. Au venit și mulți turiști. Autoritățile au făcut trimitere la cifra de două mii de cetățeni, ajunși din străinătate pentru acest eveniment.
”Avem și acasă vin moldovenesc. Am gustat și aici la festival. În Moldova vinul este bun și fetele frumoase”, îmi spune un bărbat, venit din Azerbaidjan.
Un alt tânăr din Anglia: ”Îmi place vinul dulce. Este gustos”.
O bătrână din Chișinău a ajuns în piață pentru că îi plac astfel de sărbători.”Să fii cât de supărat,dar ai o plăcere mare când vii la asemenea evenimente. Este vesel, frumos, parcă mai întinerești. Să fim sănătoși și pace pe pământ. Asta îmi doresc”.
” Vinul este foarte bun și sunt sigur că și rușilor le place. Trebuie să separăm politicul de economic și atunci totul va fi bine”, afirmă Vasile Ciubuc.
Am întâlnit și cetățeni veniți din stânga Nistrului pentru a participa la festival.
”Este interesant. Pe seară poate va fi mai vesel. Am venit de la Tiraspol. Acum mergem să degustăm”.
Iată ce-mi spune și un cetățean rus: ”Vinul moldovenesc este bun, doar că rușii preferă mai mult băuturile tari, vodka, spre exemplu”.
Maria Cucoș tocmai și-a luat două sticle de vin pentru feciorul său, aflat în Rusia.”Am cumpărat câteva sticle. Plec la Moscova. Vinul este bun, dar nu chiar totul. Calitatea uneori lasă de dorit”, consideră femeia.
La Festivalul Vinului a fost improvizat și un atelier de creație. Mai mulți artiști, pictori și-au expus lucrările. Aici l-am găsit și pe jurnalistul, expertul Vasile Botnaru care de mai mulți ani are o pasiune aparte de a picta în vin. Doi tineri tocmai s-au făcut cu un tablou pictat în licoarea lui Bachus.” Ne plac foarte mult, sunt frumoase. Am ales o casă, care îmi amintește de casa bunicii. Am sentimente profunde. Cred că este o artă adevărată, o artă care trebuie apreciată. Eu văd suflet în această lucrare”, ne spune Dumitru.
În timpul festivalul s-a desfășurat și o școală a vinului. Aici, oenologi străini i-au învățat pe moldoveni cum să consume vinul și cu ce bucate.
Compania Vinăria din Vale a fost distinsă cu Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul viti-vinicol. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov la RFI:”Această companie nu are probleme cu exporturile. S-a reorientat spre alte piețe. Are un vin foarte bun rose, negru și alb. Prin acest festival ne propunem să educăm populația locală pentru a consuma civilizat și pentru a ști ce înseamnă un vin de calitate. Cel de-al doilea scop de a atrage turiștii. Cu ce mai poate R.Moldova atrage turiștii dacă nu cu o sărbătoare atât de frumoasă, cu pivnițele și vinăriile noastre”, susține Bumacov.
Înainte de Ziua Națională a Vinului, turiștii ajunși pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost întâmpinați cu mere și vin moldovenesc, produse respinse de ruși.
La mai bine de un an de când vinurile moldovenești nu mai sunt exportate pe piața rusească, companiile vinicole moldovenești au pierderi de aproape 20 mln de dolari. Potrivit unui studiu al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din R.Moldova, în primele trei luni ale anului 2014 toate exporturile de băuturi alcoolice au fost reduse cu aproape 30 la sută. Totodată, exporturile către CSI în această perioadă au scăzut de două ori. Experții susțin că aceste schimbări au fost direct influențate de embargoul rusesc și de reducerea de două ori a livrărilor către Ucraina.