Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agricultura României, concentrată pe 4 hectare în București

La INDAGRA 2014 sunt prezente aproape 700 de firme din domeniu, iar cei 40.000 de metri pătrați de la Romexpo sunt ocupați cu tractoare, combine, utilaje agricole, animale, ierbicide și îngrășăminte, fermieri și producători tradiționali.

Prima zi nu a fost una deosebit de aglomerată, dar miile de vizitatori sunt așteptați mai ales spre sfârșitul săptămânii. Anul trecut au fost peste 60.000, anunță organizatorii, care se așteaptă la un număr și mai mare anul acesta. Târgul INDAGRA, văzut mai puțin drept o expoziție și mai mult ca un loc de întâlnire pentru proiecte și oferte, e de fapt o radiografie a agriculturii românești – una cu un enorm potențial, dar și cu nevoi pe măsură.

Ca la orice deschidere oficială, nu au lipsit liderii politici și reprezentanții guvernului. Premierul Victor Ponta, ministrul agriculturii Daniel Constantin, însoțit de secretarii de stat, dar și mulți oficiali din China, veniți la București în căutare mai ales de de produse alimentare.

Unii fermieri s-au plâns oficialilor veniți la deschiderea INDAGRA că nici până acum nu au primit subvențiile din fonduri europene. Nici o problemă, se rezolvă imediat, a venit replica ministrului agriculturii, care a anunțat că banii, adică 620 de milioane de euro, ajung în conturile fermierilor până vineri.

Odată terminată inaugurarea oficială, fermierii au început să caute cele mai bune produse și utilaje pentru nevoile lor, fiecare după posibilitățile financiare. Cam mari prețurile, îmi spune Ilie Tancov, mic fermier din Tulcea. Ar avea nevoie de un tractor, dar nu are curaj să meargă la o bancă, după bani.

S-ar apuca să facă un proiect pentru fonduri europene, mai spune Ilie Tancov, dar nu prea are timp. O să vorbească cu cineva de la o firmă de consultanță, îmi spune, să se ocupe el de hârtii, pentru că a ajuns să lucreze o suprafață pentru care are nevoie de mașini agricole noi, mai performante.

Îl las pe Ilie Tancov să își caute tractorul de care are nevoie și dau peste un bistrițean venit la București să vadă cât mai costă o instalație de muls. Câțiva pași mai încolo mă întâlnesc cu Dimitrie Muscă, mare fermier din Arad, o cunoștință mai veche din timpul realizării reportajelor pentru emisiunea Rural.

În fine, îi las pe fermieri să caute cele mai potrivite mașini agricole, fiecare după disponibilitățile financiare. Între timp, la standul unui producător, aflu eu de o posibilitate de finanțare în condiții de vis. Pentru cine cumpără utilaje agricole de la ei, îmi spune Filip Bașchir, există pachete speciale, unele chiar cu dobândă zero.

INDAGRA 2014 ține până duminică după-amiază. Între timp, dacă ajungeți la târg, RFI vă invită vineri, 31 octombrie, la două dezbateri despre agricultura românească și fondurile europene.

 
Ascultă reportajul realizat de Cătălin Lența.