Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest cu mii de profesori în București. E posibilă blocarea anului școlar

Șapte mii de sindicaliști din educație au protestat miercuri în fața guvernului și parlamentului, nemulțumiți, ca și altă dată, de salariile mici și de lipsa de bani în sistem.

Profesorii, învățătorii și personalul nedidactic din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ i-au acuzat pe politicieni că i-au mințit.

Protestatarii adunați de dimineață în Piața Victoriei, în fața clădirii guvernului, au venit cu fluiere, steaguri şi purtau pancarte cu mesaje de genul ”Fără şcoală = popor analfabet” şi ”Respectaţi resursa umană din educaţie sau va pleca”.

Manifestanţii au scandat ”Solidaritate!”, ”Grevă generală!”, ”Fără educaţie, moare orice naţie”, ”Şase la sută!” şi ”Legea respectaţi, 6 alocaţi”, dar şi împotriva guvernului – ”Guvernul USL e la fel ca PDL”, ”Mincinoşii!” şi ”Jos guvernul mincinos!”.

Liderul FSLI, Simion Hancescu, a depus un memoriu către executiv și a cerut cabinetului Ponta să respecte programul de guvernare. Delegaţia sindicaliştilor din învăţământ a fost primită, la Palatul Victoria, de către ministrul educaţiei, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, pentru discuţii legate de revendicări.

Simion Hancescu a anunțat că săptămâna viitoare ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşare grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.

De la guvern, cele peste 7.000 de cadre didactice au plecat în marş spre Parlament, manifestanţii din primul rând al coloanei purtând tricouri inscripţionate cu litere care formau mesajul ”SALVAŢI EDUCAŢIA”.

Urmează grevă generală?

”Dacă şi după această amplă acţiune vom fi trataţi cu aceeaşi ignoranţă, dascălii vor fi nevoiţi să închidă şcolile”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

În 30 octombrie, după ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile guvernului şi USL, reprezentanţii federaţiei au anunţat că acţiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernanţilor împinge profesorii spre protestul final - greva generală.

Şi sindicaliştii federaţiilor ”Spiru Haret” şi ”Alma Mater” au protestat în Bucureşti, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului.

De ce protestează profesorii?

Sindicaliştii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educaţie, conform articolului 8 din legea educaţiei, şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

De asemenea, sindicaliştii cer modificarea legii educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să ducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie şi a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Reprezentanţii FSLI susţin că principalele modificări care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, precum şi introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.

Sindicaliştii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1.

 
Ascultă reportajul realizat de Cătălin Lența.