Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Documentar Maria Tănase, cenzurat de comunişti, proiectat la Cluj

La Casa Municipală de Cultură din Cluj a avut loc, miercuri seară, proiecţia unui film despre Maria Tănase, regizat de Laurenţiu Damian. Pelicula a fost cenzurată de comunişti, iar regizorul retrogradat la funcţia de electrician la studiourile Sahia din cauza acestui film care o punea în valoare pe artistă. Nici în zilele noastre proiecţia nu a fost lipsită de peripeţii, după cum puteţi asculta în reportajul următor.

Centenarul de la naşterea Mariei Tănase a fost marcat, la Cluj-Napoca, printr-un eveniment special, în care, pe lângă proiecţia filmului regizat de Laurenţiu Damian, publicul a avut parte de o audiţie inedită, dar şi de o prelegere despre aspecte mai puţin cunoscute din viaţa şi cariera artistei.

Pelicula lui Laurenţiu Damian a fost cenzurată de comunişti, iar regizorul a fost retrogradat la funcţia de electrician la studiourile Sahia. Filmul a fost turnat la jumătatea anilor '80 şi a fost interzis în perioada comunistă pentru îndrăzneala de a o pune într-o lumină prea strălucitoare pe artistă.

Dacă regizorul Laurenţiu Damian a fost aspru pedepsit, nici filmul în sine nu a scăpat cu bine de cenzură. Profesorul Adrian Corojan, gazda evenimentului dedicat Mariei Tănase organizat la Casa Municipală de Cultură din Cluj povesteşte periplul peliculei interzise.
Atât de mult a tăiat cenzura din acest film, încât proiecţionistul nu a mai putut lipi pelicula, povestesc contemporanii.

Însă regizorul a păstrat prima versiune, pe care, în vremuri moderne a transpus-o pe DVD. Cu toate acestea, ca un făcut, admiratorii Mariei Tănase de la Cluj nu au putut vedea filmul, nici de această dată.

Cei care au venit să vadă filmul despre viața şi cariera Mariei Tănase au avut, totuşi, parte de o audiţie inedită cu cea pe care istoricul Nicolae Iorga a numit-o “pasărea măiastră”, cântând în limba franceză.

Maria Tănase s-a născut la Bucureşti, pe 25 septembrie 1913. A debutat pe scena teatrului de revistă Cărăbuş, condus de celebrul actor Constantin Tănase, în 1934. Dramaturgul Tudor Muşatescu a îndrumat-o să înregistreze cântece din repertoriul propriu, în special din zona Olteniei, de unde era originar tatăl său. Cariera sa propriu-zisă a început în anul 1938, când a prezentat un program de piese folclorice într-o emisiune radiofonică.
A avut o carieră de succes, însă nu a fost ferită de momente dramatice: în anul 1940, Garda de Fier a distrus toate discurile Mariei Tănase, sub pretextul că acestea ar fi distorsionat folclorul românesc autentic. Maria Tănase a încetat din viaţă răpusă de un cancer la plămâni, pe 22 iunie 1963. În urma ei au ramas muzica şi vocea sa inconfundabile.
 

 
Reportaj realizat de Bianca Pădurean