Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj RFI: Bucurie reţinută la sediul ACL

La sediul ACL din Şoseaua Kiseleff, cei aproximativ 70 de jurnalişti erau singurii care animau atmosfera cu mai puţin de trei ore înainte de anunţarea exitpoll-urilor. Niciun susţinător al lui Klaus Iohannis, niciun steag sau banner, nicio scandare de încurajare.

Mulţimea îl aşteaptă pe candidatul ACL, care ar trebui să sosească la ora 20.00, cu o oră înainte de momentul de maxim suspans al serii: anunţarea exit poll-urilor.

O reporteră care îşi fereşte mâinile de microfonul îngheţat de cele 6 grade de afară se gândeşte fără prea mult entuziasm la programul încărcat pe care îl vor avea jurnaliştii în zilele următoare, indiferent de rezultatul scrutinului. „Orice s-ar întâmpla, va fi greu în următoarea perioadă. Ambele tabere vor face contestaţie”.

Momentul mult aşteptat trece repede, căci candidatul ACL soseşte la sediul de campanie şi nu face declaraţii. „Ma simt bine şi sunt optimist”, se limitează a spune Klaus Iohannis.

Este ora 20.05. Mai puţin de o oră până la anunţarea estimărilor şi tot atât până la închiderea urnelor. Biroul Electoral Central anunţă o prezenţă record la vot, în ţară, pentru ultimii 14 ani, peste 62% dintre românii cu drept de vot, adică peste 11.340.000, au venit la urne. Surpriza vine, însă, din diaspora, acolo unde prezenţa la vot este de aproape trei ori mai mare decât în primul tur, peste 476.000 de români din străinătate au venit la urne pentru a-şi alege preşedintele.

Zeci de mii dintre ei sunt, însă, încă la cozi de kilometri la Paris, Londra, Madrid, Berlin sau Chişinău. Se strigă împotriva Guvernului, considerat vinovat pentru nesuplimentarea secţiilor de vot, se strigă împotriva Ministerului de Externe, se strigă împotriva premierului candidat la şefia statului.

De la Paris, colegul meu Matei Vişniec se întreabă într-un text dedicat evenimentelor de azi: „Unde s-a dus investiţia celor 25 de ani de construcţie democraticǎ? Este ea compatibilǎ cu aceastǎ senzaţie a diasporei cǎ votul ei nu este dorit, ba chiar dispreţuit, la Bucureşti?”

În paralel, în ţară, zeci de mii de oameni sunt solidari cu diaspora şi cer prelungirea programului de vot pentru cei din străinătate. Sunt în număr mare la Bucureşti, la Cluj, în Constanţa şi Sibiu, la Iaşi şi în Timişoara, în Târgu Mureş şi Oradea.

La sediul ACL, cu mai puţin de jumătate de oră înainte de ora 21.00, Catalin Predoiu iese cu o declaraţie scurtă, în care le mulţumeşte românilor care au ieşit la vot. Se simte un entuziasm cu greu mascat în vocea prim-vicepresedintelui PDL.

"Fac această declarație alături de toți colegii noștri pentru a mulțumi tuturor românilor care astăzi au înțeles să dea lumii o lecție de patriotism. Nu există cuvinte pe care să le putem adresa celor care azi au creat un alt destin pentru România. Gândurile noastre se îndreaptă deopotrivă spre românii din țară și spre românii din diaspora care au învins toate greutățile, toate umilințele, au ieșit la vot și au construit România pe care ei au dorit-o. Doamne ajută România!", a spus Predoiu.

„Pentru ce mulţumeşte, însă, Predoiu? Iohannis e probabil în faţă”, exclamă un jurnalist, încuviinţat din priviri de alţi câţiva.

Ora 21.00 le dă în mare parte dreptate: cele mai multe sondaje îl dau câştigător pe candidatul ACL. Nicio urală, însă. Mai degrabă mirare şi reţinere. În câteva secunde, Klaus Iohannis îşi face apariţia. Este fericit şi, ca şi cei din sală, puţin reţinut.

”Dragi români, aţi fost nişte eroi, astăzi. Votul a decurs fenomenal. O prezenţă enormă, astăzi, la vot. Vă mulţumesc tuturor că aţi ieşit să votaţi preşedintele României. Un gând special şi respect tuturor celor care au votat în diaspora, cu toate că în foarte multe locuri a fost nevoie să aştepte foarte multe ore până au reuşit să îşi exprime votul. După 25 de ani de la Revoluţia română, oamenii au ieşit din casă pentru a lupta pentru dreptul la vot.”, a afirmat Iohannis, la sediul ACL.

Dreptul la vot era cerut în continuare în stradă şi în România, dar mai ales în marile oraşe europene, unde zeci de mii de români nu au apucat, ca şi în primul tur, să spună cine vor să le fie preşedinte.

 
Bucurie reţinută la sediul ACL