Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Badea Cârţan" la Columna lui Traian

De Ziua naţională a României, în jurul orei locale 10.30, a ajuns la Columna lui Traian glob trotterul Mirel Magop, plecat din casa memorială a lui Badea Cârţan din Cârţişoara la 7 August 2013.

Bărbatul, originar din Dorohoi, şi-a pus în cap să reînnoiască istoria, să refacă drumul lui Badea Cârţan spre Columna lui Traian şi a reuşit. Îmbrăcat în costum popular, cu cojoc şi încălţat în opinci. Nu lipseau din echipamentul lui desaga şi cuşma. Aşa a ajuns la Columnă. În bagaj avea alte 4 perechi de opinci, un costum de schimb şi 3 cămăşi. Pe drum, a mai primit o cămaşă de patrimoniu, de la 1911, şi un cojoc de lână, care au completat imaginea lui Badea Cârţan.
Românul a parcurs un drum de peste 2.000 de kilometri. Aceasta, după mai bine de 117 ani, de la călătoria faimosului Badea Cârţan.
Pe tot drumul, Mirel Magop a împărţit cărţi romanilor pe care i-a întâlnit şi exact cum a făcut şi Badea Cârţan, a dus cu el până în capitala italiană ţărână de la Sarmisegetuza.
Badea Cârţan a participat la toate acţiunile dedicate Zilei naţionale a României, iar miercuri, 4 decembrie va merge la audienţa generală a Papei Francisc.

Reportaj realizat, la Roma, de Elena Postelnicu