Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Clujul are doi noi cetăţeni de onoare

casa_regala-1-2.jpg

FOTO: Cosmin Ignat​

Clujul are doi noi cetăţeni de onoare: Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României. Este pentru prima dată când membri ai familiei regale a României devin cetăţeni de onoare ai unui judeţ întreg. Titlul de cetăţan de onoare nu va rămâme unul pur onorific, pentru că membrii familiei regale şi-au exprimat disponibilitatea de a se implica în diferite proiecte inclusv în cele dedicate Capitalei Europene a Tineretului.

Ceremonia organizată de asociaţia Clujtoday şi Consiliul Judeţean Cluj a fost găzduită de sala Autorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai, universitate care purtat numele de Universitatea Ferdinand, în perioada interbelică. Clădirea în care a avut loc decernarea titlurilor a fost construită şi inaugurată în anul 1937 de către regele Carol al II-lea, în prezenţa principesei Ileana a României. La 78 de ani distanţă, în această clădire au păşit descendenţii lor: Principesa Margareta, nepoata regelului Carol al II-lea şi princpele Nicolae, strănepotul regelui, dar şi Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica principesei ileana, împreună cu fiul ei, baronul Johannes von Holzhausen.

Această ceremonie i-a oferti Alteţei Sale regale, Principele Radu al României, odinoară unul dintre cei mai iubiţi actori, posibilitatea de a urca din nou pe scenaă. De această dată, pentru a rostit discursul de recepţie a titlurilor primite.

“Sunt 100.000 de studenți în urbea dumneavoastră, adică o treime, aproape o treime din întreaga suflare a muncipiului. Și anul acesta, pe drept cuvânt, sunteți Capitala Europeană a Tineretului. Cine altcineva putea să fie Capitala Europeană decât acest oraș cu rădăcini atât de adânc înfipte în solul european și în cultura continental”, a spus la Cluj ASR Principele Radu.

În ultimele săptămâni, fără excepţie, Clujul a fost gazda câte unei vizite regale. La acestea au participat fie principele Nicolae, fie principele Radu, iar, pe viitor, aceste vizite dese vor deveni ceva obişnuit pentru că familia regală se va implica şi mai mult în susţinerea unor proiecte, aşa cum o face deja.

“Am venit aproape anual la Cluj și am încercat să ne legăm numele de cele mai diverse proiecte cu putință: unele în domeniul patrimoniului construit, altele în domeniul educației, alături de Universitatea Mare, patronăm o organizație de studenți pornită de la Cluj, care se numește Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României, și suntem, de asemenea, mândri că există Transylvania College și viitoarea Royal School of Transylvania!”, a mai spus ASR PRincipele Radu.

Titlurile de cetăţeni de onoare nu au fost singurele distincţii acordate la Cluj. Principesa Moştenitoare Margareta, princepele radu, Arhiducesa Maria Magdalena şi baronul von Holzhausen au primit decoraţia inrtitulată Crucea Sfântul Iosif. Aceasta le-a fost acordată de episcopoul greco-catolic Florentin Crihălmeanu. În schimb, membrii familiei regale se vor dona cărţi bibliotecilor comunale, vor promova sportul şi mşcarea prin intermediul unui tur ciclist de 1000 de kilometri parcurs de Principele Nicolae şi vor acorda burse tinerilor merituoşi.

 
Reportaj realizat de Bianca Pădurean