Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Producătorii agricoli din piețe și evaziunea fiscală: din 1 Mai trebuie să elibereze chitanțe pentru marfa de pe tarabe

piata_mihai_viteazu.jpg

Sursa imaginii: 
cluj.com

Din 1 mai, certificatul de producator, utilizat pâna acum de cei care vând în piețe, este înlocuit cu un atestat de producător, valabil un an. Docmentul este emis de primării și trebuie vizat o dată la 6 luni. Însă noul act pe care cei care vând în piețe trebuie să îl aibă vine cu o nouă prevedere: trebuie să elibereze chitanțe pentru produsele pe care le vând de pe tarabe. Cum văd producătorii aplicarea noii prevederi?

În cea mai mare piață agro-alimentară din Cluj-Napoca, introducerea noii prevederi i-a bulversat pe micii poducători, care spun că le este frică să mai vină cu marfa la piață, să nu vină inspectorii fiscali în control, înaintea obținerii noilor atestate de producător. Prevederile legale au intrat în vigoare de la 1 mai, zi liberă națională, astfel că cei care vând în piață produsele din grădinile proprii, nu au avut când și cum să obțină noile acte.

Conform legii, atestatul de producator cuprinde numele si prenumele producatorului agricol, precum si denumirea produselor si suprafata de teren exploatata, respectiv efectivele de animale avute în gospodărie. Reprezentanții primăriilor vor fi obligați să verifice în teren datele declarate de producător. Însă nu obținerea atestatului propriu-zis îi îngrijorează pe producători, ci prevederea conform căreia vor fi obligați să aibă și un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol. Acest carnet va funcționa precum un chitanțier.

O parte dintre cei care vând în cea mai mare piață a Clujului s-au gândit la o soluție pentru a scăpa de noile prevederi legale: să emigreze.

Totuși, există o excepție de la aceste prevederi. Cei care vând în piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante, în loc să scrie chitanțe pentru fiecare produs în parte, sunt obligați să înscrie, la sfârșitul fiecărei zile, produsele agricole și cantitățile totale vândute în ziua respectivă. Tot primăriile vor fi acelea care vor centraliza carnetele completate ale producătorilor, la 15 zile lucrătoare de la data scrierii ultimei file a acestora. Dacă producătorii nu au atestat și chitanță, amenzile prevăzute se ridică la 22.500 de lei. Măsurile îi nemulțumesc pe producători care spun că nu în rândul lor se află marii evazioniști ai economiei.

 
Reportaj realizat de Bianca Pădurean