
Reportaj RFI
Lumina: necesitate, nu lux
lumina.jpg

“Cam 7 la suta din populația localității nu are acces la electricitate. Ceea ce nu este normal în secolul 21”, explică primarul localității Poienile de sub Munte, județul Maramureș, Ștefan Oncea.
“În cătunul Cornățea sunt 38 de case. Niciuna nu este racordată la sistemul energetic național. 17 case sunt mai în aval. Încă 26 și mai în aval. Apoi, sigur că România, noi ca țară membră a UE, nu ne putem permite să ne gândim numai în termeni economici: dacă este sau nu rentabil. Trebuie să ne raportăm la nevoile reale ale oamenilor. Aici nu este vorba despre un lux. Este vorba despre o necesitate.
Și atunci când ai lucruri care trebuie musai făcute, sunt vitale chiar, nu te gândești neaparat la rentabilitate.
Așa cum nu s-a pus problema până acum dacă este rentabil oriunde în altă parte în țară să faci o extindere, n-ar trebui să se pună nici de aici încolo. Este o nevoie și ea trebuie rezolvată.
Este un angajament pe care România și l-a asumat în relația cu Uniunea Europeană, în momentul aderării, în 2007, și a promis că până în 2012 nu va avea case neelectrificate. Suntem în 2015 și nu s-a mișcat nimic.
Am patru proiecte cu finanțare europeană. Nu știu din ce motive încă nicio măsură de finanțare a UE nu a fost adresată extinderii de rețele electrice în România. Nu s-au dat bani pentru așa ceva.
Celelalte proiecte unde am găsit finanțare: pe drumuri, pe Căminul Cultural, pe alimentare cu apă sau canalizare, sigur, se găsesc bani.
Pe extinderi de rețele electrice nu am putut găsi un finanțator în afară de Guvernul României.
Urmăriți un reportaj realizat de Andreea Orosz
L-am întrebat pe primarul Ștefan Oncea cum se face că în atâția ani nu s-a găsit o sursă de finanțare?
S.O: Suma de bani pentru realizarea acestui proiect este undeva la 1 milion de euro, iar resursele bugetare ale comunei nu permit acest lucru.
Ne-am adresat Guvernului României, Ministerului Economiei în prima fază, pe direcția zonelor miniere defavorizate. Mai apoi am constatat că Guvernul ar fi trebuit să angajeze un credit de la Banca Mondială pentru realizarea acestui proiect, credit pe care nu l-a angajat până în ziua de astăzi.
Și acum facem lobby pe lângă Guvernul României, pe lângă premier, pentru a da undă verde finanțării acestui proiect extrem de vital, având în vedere că avem aproximativ 180 de case neelectrificate. Peste 700 de persoane care locuiesc în ele nu beneficiază de electricitate.
Cred că domnul premier va da curs solicitării noastre. Cred că încă nu are informații despre proiect, deși avem număr de înregistrare a adresei noastre la cabinetul premierului, nu am primit niciun răspuns din luna august.
Rep: Ce răspuns așteptați?
S.O: Aștept un răspuns favorabil, nu aștept o scuză. Suma de 1 milion de euro nu mi se pare o sumă exagerat de mare pentru bugetul țării.
Înțeleg că sunt și alte priorități. Anul acesta facem o parte, anul viitor continuăm, dar să începem odată!