
Reportaj RFI
Început de Bacalaureat fără emoții
“Până una alta, un singur țel obligatoriu îmi stătea în față, bacalaureatul. L-am luat foarte în serios. Trebuie spus că cele cinci ore de curs, dimineața, erau ceasurile cele mai pline de miez ale zilei. N-am priceput niciodată cum un adolescent poate disprețui ocazia unică oferită lui de a asculta confortabil prelegeri ținute de specialiști despre atâtea lucruri noi și necunoscute.”
Cerințe: Ce se poate deduce din text despre emițătorul mesajului? Ce tip de text este acesta? Care este opinia ta despre rolul evaluărilor și examenelor în formarea tinerilor?
Cam așa sună unul dintre modelele de subiect pe care liceenii le-au primit la proba orală de limba română de astăzi. Destul de simplu, spun elevii de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu și cei de la Colegiul Național Ion Luca Caragiale. Proba de astăzi nu este nici eliminatorie, nici nu contribuie la media finală. Rezultatul este doar unul care spune despre elevi cât de bine cunosc limba română.
Dacă proba de limba română nu i-a stresat prea tare, elevii au materii de examen care le provoacă mult mai multe emoții, în funcție de profilul liceului la care învață.
Faptul că proba de astăzi nu este una dificilă este și motivul pentru care părinții nu au venit plini de emoții să-și susțină copii. În fața fiecăruia dintre cele două licee, aștepta câte un singur părinte.
După Bacalaureat, liceenii de astăzi vor fi studenți. Media de la Bac contează foarte mult, mai ales că unii vor studia la universități de prestigiu din lume.
Dintre cei 170.000 de candidați, aproape un sfert dintre ei nu sunt din promoția curentă, ci sunt tineri care nu au luat bac-ul în anii precedenți sau nu au dat niciodată examenul.
Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții de liceu care îndeplinesc următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor, au susținut toate examenele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea. De asemenea, candidații trebuie să obțină cel puțin media 6 la probele scrise.
Anii trecuți, examenul de bacalaureat a fost marcat de mai multe scandaluri de fraudă. Măsuri severe au fost luate anul acesta pentru ca examenul să se desfășoare fără nereguli. În salile de clasă unde are loc Bacalaureatul, au fost montate camere de supraveghere video și audio. De asemenea, sunt camere în sălile în care membrii comisiei de Bac descarcă și multiplică subiectele, precum și în încăperile în care profesorii evaluează și depozitează lucrările scrise.
Candidatii nu au voie să intre la examen cu ghiozdane, manuale, cărții, dicționare, notițe, telefoane mobile, căști și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Candidații care încalcă regulile sunt eliminați, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise.