Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clujul, locul în care trebuie să fii anul acesta, dacă ești tânăr

share_padurean.jpg

Sursa imaginii: 
Radu Padurean - padurean.ro

Operă, teatru, jazz, rock, evenimente sportive, proiecții video, expoziții de artă modern, plimbări cu balonul deasupra orașului. Acestea sunt doar o parte din evenimentele care se desfășoară în aceste zile la Cluj-Napoca, sub umbrela Capitalei Europene de Tineret. Ultimul eveniment de anvergură desfășuat la Cluj a fost Cluj Never Sleeps, o succesiune de evenimente care a durat o zi și o noapte, fără înterupere.

Cea mai scurtă noapte a anului, solstițiul de vară, a fost marcată la Cluj într-un mod aparte. 30 de evenimente culturale și sportive au fost puse în scenă sub egida Cluj Never Sleeps, Clujul nu doarme niciodată. De la concerte de jazz la spectacole de teatru în stradă sau videomapping pe clădirea Muzeului de Artă, evenimentele au strâns, în total, zeci de mii de clujeni, în ciuda vremii reci. Clujenii care au vrut să aibă o perspectivă inedită asupra centrului orașului au putut urca într-un balon. Sunt doar câteva dintre evenimentele desfășurate la Cluj-Napoca în aceste zile, sub cupola Capitalei Europene de Tineret. Ce înseamnă să fii tânăr și să te afli la Cluj în această perioadă spune Diana Apan, purtătorul de cuvânt al Federației Share, organizatorul principal al evenimentelor din cadrul Capitalei Europene de Tineret 2015.

“Ce feedback primim noi, echipa Capitalei Europene a Tineretului, online și offline este că Clujul se transform și că sunt ani foarte faini de locuit la Cluj, pentru o persoană tânără, pentru că sunt multe oportunități de a învăța, de a trăi, de la voluntariat, până la diverse job-uri, pe toate nivelurile, în toate zonele și până la experiența de după job: concerte etc. După cum vedeți, avem 150 de ore de evenimente culturale și nu numai, pentru că sunt și petreceri și spectacole de teatru. Cu adevărat Clujul este un loc aparte pentru tineri. La nivel European, suntem extreme de încântați de faptul că ecourile Cluj Never Sleeps au ajuns până la Bruxelles și în alte capital europene ale tineretului, în diverse, în diverse rețele de tineri”, a declarat pentru RFI Diana Apan.

Evenimentele organizate în cadrul Capitalei Europene de Tineret au adus, deja, la Cluj, sute de mii de străini, de la începutul anului. Nu este vorba doar despre turiști, ci și despre tineri care au venit să muncească sau să facă voluntariat. Diana Apan spune că mobilitatea tinerilor este unul dintre efectele pozitive ale Capitalei Europene de tineret.

“Noi am contabilizat, deja, un număr semnificativ mai mare de tineri care vin în România din Europa și asta este relevant din punctul de vedere al mobilității. Tot timpul discutăm despre cum pleacă tinerele talente, cum pleacă tinerii. Însă cred că există și un aspect pozitiv în această plecare sau venire și anume mobilitatea, care contează enorm de mult. Până la urmă suntem în Uniunea Europeană. Este important și să înveți, să călătorești și să trăiești în alte locuri și în alte țări. Și asta se întâmplă, în special la Cluj”, a mai spus Diana Apan.

Cluj Never Splees și Day 15 sunt doar două dintre programele concepute a umple de acțiune și culoare orașul care a fost declarat Capitală Europeană a Tineretului pentru 2015. Aceste programe sunt structurate pe 10 direcții, printre care munca, voluntariatul, implicarea în societate, cultură sau credință. Aflat doar la jumătate, anul capitalei de tineret mai are, încă, multe surprize pentru cei care, poate, încă nu și-au propus să vină la Cluj.

 
Reportaj realizat de Bianca Pădurean, corespondentul RFI în Cluj-Napoca