Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mons: Specialități românești, gătite de un belgian

Un bucătar, patron de restaurant la Mons, în Belgia, ṣi-a propus să gătească româneṣte. Mâncărurile lui tocmai au fost degustate între 10 și 12 iulie în cadrul manifestărilor "Mons 2015", care marchează statutul de capitală culturală europeană a orașului belgian. Alte manifestări românești au avut loc cu această ocazie.

Tocană, tochitură, mititei, salată de vinete, ardei copṭi, iată câteva din specialitᾰṭile pe care și-a propus să le încerce Benoit Neusy, bucătar-artist de la Mons.

În cadrul festivităților care marchează în acest an statutul de capitală culturală al orășelului din Wallonia a fost lansat și restaurantul Bistrot Folie. Acesta prezintă pe toată durata anului un festival culinar din întreaga lume.

Pentru a se ocupa de acest proiect a fost organizat un concurs câștigat de Benoit Neusy.

"Am făcut acest proiect de bistrot și deci de bucᾰtărie tematică, în funcṭie de țᾰrile puse în valoare în cadrul conceptului Mons 2015. Era nevoie prin urmare de un bucătar care să se poată adapta mai multor tipuri culinare... și acesta sunt eu.."

Pentru 10-12 iulie, datele la care Bistrot Folie a servit mâncare românească, Benoit Neusy s-a inspirat din cărți de bucate românești traduse în limba franceză și oferite de Institutul Cultural Român.

 "M-am interesat prin ICR de unde am obṭinut cărți în română și franceză și am căutat și pe internet. Am selecṭionat mâncărurile cele mai emblematice."

Influenṭele culinare pe care el le-a reținut din bucătăria românească au fost mai degrabă cele latine, renunțând la tot ceea ce i s-a pᾰrut a fi de influență slavă. Pe de altă parte, el a ales să nu facă sarmale, fiindcă acestea nu sunt de sezon.

"Am remarcat mai degrabᾰ influenṭele latine și nu cele slave, m-am axat pe vânătă, roṣie, ardeiul gras, ardeiul iute; le prefer varzei. Am încercat sᾰ fac sarmale, apoi mi-am zis că e o mâncare care se mănâncă iarna".

Plecând însă de la ideea sarmalelor, Benoît Neusy a inventat altceva. Este vorba despre ciuperca umplută cu carne tocată ṣi orez, înăbușită la cuptor cu o bucată de cașcaval pe deasupra, totul servit pe un fin strat de sos de roșii.

Gustul este interesant, dar trebuie recunoscut că ne amintește mai degrabă de unele specialități bulgare, nu mai puțin gustuoase.

Mititeii, realizaṭi cu un amestec de carne tocată de porc, viṭel și oaie (fără amoniac) și serviți ca o frigăruie, au un gust apropiat de cel tradițional, cu o mică tentă spre hamburger.

In cursul celor trei zile de bucătărie românească, Bistrot Folie a fost vizitat de localnici și de turiṣti care au făcut aici un popas, în cadrul circutului cultural propus de Mons 2015.

Vineri searᾰ, pe 10 iulie, aṣa numitele "tapas roumaines" ( o combinaṭie de mai multe mâncăruri de degustat împreună) au fost acompaniate de muzica trupei Romanian Jazz Collective , formatᾰ pentru moment din Arthur Balogh, Cᾰtᾰlin Milea și Dan Mitrofan. Cᾰtᾰlin Milea ne-a explicat conceptul lor:

"Grupul are o componenṭᾰ flexibilă tocmai pentru că îṣi propune să facă cunoscute compoziṭii ale jazz-ului românesc, ca cele ale lui Johnny Rᾰducanu, János Kőrössy, Richard Oschanitzky, Mircea Tiberian, atât publicului dar și tinerilor muzicieni care nu au avut ocazia să cânte cu acești oameni.

E un fel de proiect viu în care reușim să ne întoarcem un pic ṣi în trecut ṣi reuṣim să descoperim ce înseamnă tradiția jazz-ului din România, atât cât este ea."

Sâmbătă 11 iulie artistul Doru Dumitrescu, prezent cu o expoziție de sculpturi din lemn, a animat un atelier de fabricație de bijuterii.

Duminicᾰ 12 iulie, festivalul de bucătărie românească s-a încheiat cu un brunch, unde din nou creațiile lui Benoït Neusy au fost apreciate.

Bucătarul și-a și luat între timp gândul de la această experiență. El se pregătește deja de următoarea, anume un festival de mâncăruri japoneze.