
Reportaj RFI
Gala Naţională a Societăţii Civile Tinere din România
Clujul a fost ales ca loc de desfăşurare a Galei Naţionale a Societăţii Civile Tinere din România şi datorită faptului că anul acesta este Capitală Europeană a TIneretului. Meritele căror tineri pot fi recunoscute în aceasta gala aflaţi din materialul următor.
Premiile galei se vor acorda tinerilor care au excelat în domenii precum voluntariatul, activităţile umanitare, antreprenoriat, sport, artă, inovaţii, IT, protecţia mediului, educaţie şi cercetare. Ideea galei a pornit de la faptul că în România există mulți tineri cu rezultate spectaculoase în domeniile lor de activitate. Gala își propune să recunoască meritele acestor tineri într-un cadru festiv, în care aceștia să fie premiați de către diverse personalităţi din domenii variate de activitate din România. De altfel este singurul eveniment de recunoaştere a implicării sociale a tinerilor sprijinit de două instituţii de stat: Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
Gala Naţională a Societăţii Civile Tinere din ROmânia se află la cea de-a doua ediţie. Prima a avut loc annul trecut, la Covasna. Anul trecut au fost 123 de proiecte înscrise în competiţie, pe şase categorii. Cele mai multe proiecte au fost legate de educaţia civică a tinerilor. Care este scopul acestor gale ne spune Cătălin Lazăr, de la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Covasna, gazda de annul trecut a Galei tinerilor.
Anul acesta, gala va avea loc la Cluj-Napoca, în 14 noiembrie. Pănă în 21 octombrie tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 30 de ani pot să înscrie în concurs proiectele proprii sau ale prietenilor lor care s-au desfăşurat în ultimii doi ani sau sunt încă în desfăşurare. Co-organizator al Galei Naţionale a Societăţii Civile Tinere este Fundaţia The Duke of Edinburgh’s international Award Romania, o organizaţie patronată de Prinţul Philip, soţul Reginei Elisabeta a Marii Britanii. De alftel, evenimentul de la Cluj se bucură şi de auspiciile Casei Regale a României prin intermediul Alteţei Sale Regal Principele Nicolae, care a acceptat să paticipe la eveniment, găzduit de Capitala Europeană de Tineret în 2015.