Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Luminează-ți planeta cu fapte bune” - a patra repopulare cu sturioni a Dunării de către Apa Nova

apa_nova_2015.jpg

Apa Nova a repopulat din nou Dunărea cu 1.000 de sturioni
Apa Nova a repopulat din nou Dunărea cu 1.000 de sturioni

Pentru al șaptelea an consecutiv, Apa Nova Bucureşti - Veolia a organizat, în Delta Dunării, un eveniment de responsabilitate socială, destinat protecției mediului și refacerii populației de sturioni.

Ținând cont de faptul că 2015 a fost declarat de ONU ”Anul Internațional al Luminii”, și sub sloganul ”Luminează-ți planeta cu fapte bune”, cei de la Apa Nova și-au ales drept țintă comuna tulceană Sfântu Gheorghe, unde pun la punct un nou sistem de iluminat public al falezei și au renovat biblioteca din localitate. Totul a început însă, ca de obicei, în Tulcea, la malul Dunării.

În timp ce Dan Șerbănoiu, de la Apa Nova București, explica de ce sunt prezenți din nou la Tulcea, 1.000 de pui de sturion așteptau să fie eliberați în Dunăre. A fost a patra acțiune consecutivă de acest fel, numită ”Botezul Sturionilor”, iar deocamdată Apa Nova Bucureşti este singura companie privată din România care se implică activ în repopularea Dunării cu astfel de pești aproape dispăruți din cauza pescuitului excesiv și a braconajului.

Erau de față peste 250 de participanți din 23 de țări, între care și toate cele prin care trece Dunărea, dar și invitați din Japonia, Israel, Cipru, Franța, Algeria, Turcia sau Croația. Printre ei, și Lucreția Băluță, din partea comitetului român al UNESCO, care spune că a găsit mereu un partener în cei de la Apa Nova.

În fine, după câteva discursuri, toți cei prezenți pe faleza Dunării, cărora li se alăturaseră și câteva sute de tulceni, au început acțiunea de eliberare în apă a celor 1.000 de pui de sturion. A fost prima activitate dintr-o lungă serie în numai câteva zile, pentru că a urmat comuna Sfântu Gheorghe, aflată la mai mult de 4 ore de mers cu vaporul pe Dunăre.

Ce caută însă Apa Nova în capătul estic al României a ecplicat directorul general adjunct al companiei, Epsică Chiru.

Iar parteneriatul cu autoritățile locale nu e de acum, spune și primarul din Sfântu Gheorghe, Valentin Sidorencu. Apa Nova a venit în comună încă de acum șapte ani, și nu cu mâna goală.

Anul acesta, Apa Nova București s-a ocupat de refacerea bibliotecii din Sfântu Gheorghe, dar nu numai. Compania a realizat o colectă de carte, cu participarea voluntară a salariaților din București și Ploiești, astfel că s-au strâns mai mult de 2.000 de volume. În plus, și participanții străini la eveniment au contribuit la refacerea fondului de carte prin donarea unor cărți reprezentative pentru cultura țării pe care o reprezintă.

Iar asta a fost doar o parte. Pentru că tot suntem în ”Anul Internațional al Luminii”, Apa Nova a început un proiect care va duce la apariția unui sistem modern de iluminare al digului din Sfântu Gheorghe, pe mai mult de 1 kilometru. Idee salutară și generoasă, spune Mihai Husch, de la Comitetul Naţional Român de Iluminat.

Motivația acestui tip de acțiuni ține mai mult de protecția mediului și mai puțin de ideea de publicitate, afirmă directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru. Ce trebuie să rămână în urmă este schimbarea în bine.

Ce impact au însă acțiunile de acest gen? La prima vedere, beneficiul e unul imediat pentru comunitatea luată în vizor de Apa Nova. Mai importantă e însă schimbarea mentalităților și a modului de acțiune al locuitorilor, concluzionează reprezentantul Apa Nova, Dan Șerbănoiu.

 
Ascultă reportajul realizat de Cătălin Lența