Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj: Caniculă și secetă gravă în R.Moldova

canicula_toata_tara_sambata_pana_luni.jpg

Caniculă în toată ţara
Caniculă în toată ţara

R.Moldova se confruntă cu o gravă secetă și caniculă. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit Codul Galben de vreme caniculară și a emis o avertizare hidrologică pe tot teritoriul R.Moldova. Chiar dacă o porțiune din râul Nistru a secat, autoritățile dau asigurări că nu există motive de îngrijorare și că locuitorii capitalei vor avea apă. Pentru a evita o criză, cetățenii, dar și agenții economici au fost îndemnați să consume rațional resursele de apă. Pentru vineri, sunt prognozate maxime de 37 de grade în țară. Cum fac față căldurii moldovenii?

În satul Holercani, raionul Dubăsari, nivelul râului Nistru a scăzut până la limita critică, motiv pentru care locuitorii regiunii sunt îngrijorați pentru că nu vor avea apă suficientă pentru a-și iriga culturile agricole. Iată ce ne spune Rodica Savciuc, din satul Holercani.”Nivelul râului Nistru a scăzut considerabil,iar asta înseamnă pierderi enorme pentru oamenii care dețin terenuri. Deja au fost anunțați că irigația va fi sistată. Oamenii riscă să-și piardă foarte multe culturi. În acest an, situația este mai critică, față de ceilalți ani. Sperăm totuși să nu sisteze apa. Nădăjduim că Dumnezeu ne va da ploaie”.

Și fântânile la Holercani au început să sece, iar oamenii sunt disperați, ne spune femeia.”Avem noroc de apeductul centralizat, dar uneori e criză, nu ajunge apă pentru că sistemul este deja uzat, vechi. Încercăm să facem față caniculei, nu avem o altă soluție. Oricum, ca să nu sufere din cauza căldurii, adăpăm vitele mai des, păsărilor le dăm apă rece,seara udăm legumele de prin grădină. Și vița de vie este afectată de secetă”.

Pentru că are opt copii acasă, Rodica Savciuc are mare grijă de ei pe această vreme toridă.”Se scaldă într-o mică piscină acasă, alții merg la râul Nistru. Le dăm chipiuri, haine subțiri din fibre naturale ca să-i protejăm cât de cât și nu le permitem să iasă pe acest timp afară, mai stau în casă, citesc, dat se mai joacă și la umbra unui pom”, povestește femeia de la Holercani.

Oamenii de la sate se trezesc cu noaptea în cap pentru a-și prelucra pământurile, ne spune Maria din sudul țării.”La ora patru dimineața ne trezim, mergem la deal,ne întoarcem când amurgește. Nu așteptăm ajutor de la nimeni. A fost o ploaie cu gheață, a distrus toate plantațiile. Cred că trebuia să vină cineva de la Primărie să ne întrebe – oameni buni a fost gheață, voi ați plantat culturi,cum să scoatem banii investiți. Cine te întreabă, cine are nevoie de tine? Nimeni”, afirmă femeia.

Canicula se pare că nu-i deranjează pe cei care muncesc în oficii și au instalate aparate de aer condiționat. Victoria Tutuneanu, angajata unei bănci comerciale din Chișinău ne spune totuși că după o zi petrecută într-o încăpere răcoroasă, cu greu poate respira, o dată ce iese afară. ”Merg spre casă și nu pot să respir, e mare năduful. Nu știu cum rezistă bătrânii și copii”.

Copii sunt printre cei mai afectați de temperaturile ridicate. Pentru a suporta mai ușor căldura, picii de la grădinița 32 din capitala se bălăcesc la piscină sau sunt lăsați fără tricouri și consumă mai multă apă sau lactate. Educatoarea Xenia Ciobanu:” Afară când ieșim ne stropim cu apă, ne scăldăm când avem posibilitate și așa suportăm căldura. Pe copii nu-i îmbrăcăm în tricouri pentru că le este așa mai bine. Aerisim încăperea când copii sunt afară. Ca de obicei, lunile iulie și august sunt cele mai grele, grădinițele suferă pentru că nu avem aparate de aer condiționat. Copii din grupele de la parter suportă mai ușor căldură, iar noi din cauza acoperișului, care se încălzește foarte tare, avem de îndurat temperaturile ridicate. Încercăm să facem tot posibilul să ne răcorim”, spune educatoarea de la Chișinău.  

Din cauza caniculei, nivelul apei în râul Nistru, din care sunt alimentate cu apă potabilă mai multe localităţi din Moldova, inclusiv municipiul Chişinău, a scăzut până la limita critică. În consecință, conducerea S.A. „Apă-Canal Chişinău” a expediat un demers Agenţiei „Apele Moldovei”, care a solicitat ajutor Comitetului de stat pentru Gospodărirea Apelor din Kiev şi Direcţia Bazinală Nistru-Prut pentru gestionarea resurselor de apă din Cernăuţi , primind asigurarea că debitul de evacuare a apei de la barajul Complexului Hidrotehnic din Novodnestrovsc va fi majorat până la 180-200 m3/sec pentru toată perioada de etiaj în fluviul Nistru.

Totodată, Societatea „Apă-Canal Chişinău” susține că, deşi nivelul apei în râul Nistru este critic nu există pericolul ca locuitorii capitalei să rămână fără apă la robinet. Concomitent vor fi umplute și rezervoarele de apă, se va face conectarea la circuitul de alimentare cu apă a unui număr mai mare de fântîni arteziene.

Între timp, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale amintește cetățenilor să respecte normele anti-incendiare, pentru evitarea incendiilor de vegetație, având condiții de vânt și umeditate redusă. Astfel, sunt interzise acțiunile de igienizare a teritoriilor prin ardere, dar și aruncarea chibriturilor și țigărilor aprinse. Temperaturile mari duc și la un alt pericol, cel al înecului. Cei care merg la scăldat, sunt rugați să respecte normele de securitate, pentru a evita cazurile excepționale. În caz de urgență, e indicat să fie apelat de urgență numărul de telefon 901.

Și în weekend, dar și săptămâna viitoare vremea va fi caniculară, pe parcursul zilei înregistrându-se până la 37 de grade Celsius.

 
Reportaj realizat de Valeria Vițu