Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tineri germani și polonezi învață despre Holocaustul din România

auf_dem_friedhof.jpg

Tineri germani și polonezi în cimitirul evreiesc
Tineri voluntari germani și polonezi au lucrat în cimitirul evreiesc Filantropia din București
Image source: 
Sven Pauling

Dacă un recent sondaj de opinie releva faptul că doar un român din trei a auzit de Holocaustul din România, iată că un grup de tineri din străinătate a sosit la București ca să afle despre acest moment tragic al istoriei. Călătoria este organizată de o asociație din Germania care promovează de peste 60 de ani reconcilierea în Europa și cunoașterea ororilor petrecute sub regimurile fasciste în timpul celui de-al doilea război mondial.  

Tinerii voluntari ascultă cu interes o scurtă prezentare a istoricului evreilor din Țările Române în interiorul Sinagogii Mari, care datează de la mijlocul secolului al XIX-lea și a fost unul dintre puținele lăcașe de cult care a supraviețuit furiei distrugătoare a regimului comunist în această zonă a Bucureștiului, locuită altădată aprope în exclusivitate de evrei.

Sunt opt fete și doi băieți, nouă din Germania și una din Polonia, studenți sau absolvenți e universitate, veniți aici ca să afle despre Holocaustul din România și să ajute la întreținerea cimitirului evreiesc din Șoseaua Giurgiului.

"Este vorba de o organizație din Germania - ASF - fondată în anii '50  care promovează reconcilierea cu evreii din Europa. Noi am venit în România să cunoaștem ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului aici. Suntem la cimitir, unde facem curățenie, avem acțiuni sociale - ne întâlnim cu bătrâni evrei și ei se bucură că stăm e vorbă cu ei, lucrăm și la Casa Rosen - editura Comunității Evreiești", spune Sven Pauling, unul dintre acești tineri, care a studiat timp de un an la Cluj.

"Noi tinerii germani nu suntem de vină pentru crimele comise de Hitler în timpul războiului, dar este istoria noastră și trebuie să o cunoaștem", adaugă el. 

Tinerii s-au întâlnit și cu președintele Asociației Evreilor din România Victime ale Holocaustului (AERVH), Liviu Beris, el însuși supraviețuitor al deportărilor în Transnistria.

El le-a povestit cum a fost deportat la vârsta de 13 ani împreună cu familia sa din localitatea Herța la ordinul dictatorului Ion Antonescu pentru simplul fapt că era evreu și cum a supraviețuit, uneori miraculos, fiind cât pe ce să fie executat de un jandarm român, ca și bolilor de tot felul, mai ales tifosului exantematic, foametei și frigului.

Liviu Beris s-a referit la unul dintre țelurile AERVH, care are în jur de circa 250 de membri (supraviețuitori ai lagărelor din Transnistria, persoane obligate la muncă forțată și supraviețuitori din nordul Transilvaniei aflate sub autoritate maghiară și germană), păstrarea memoriei Holocaustului, un lucru este întâmpinat cu rezistență.

"Mai sunt unii care neagă Holocaustul, mai ales pe cel din România. Spun, da, a fost Holocaust, dar l-au făcut germanii, nu românii, care sunt un popor blând, deci nu puteau face așa ceva", spune Liviu Beris.

1811