Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj: Suntem învățate să asistăm o naștere, să acordăm primul ajutor, nu doar să facem ceai și cafea în timpul zborului

moldovence.jpg

Corina și Tatiana, însoțitoare de bord pentru o companie aerienă din Emiratele Arabe Unite

Sute de moldovence muncesc pentru companiile aeriene din Emiratele Arabe Unite în calitate de însoțitoare de bord. Beneficiile pe care ți le oferă acest job, salariul și condițiile de trai sunt printre lucrurile care le atrag pe tinerele din R.Moldova. Corina și Tatiana în vârstă de 27 ani în prezent muncesc în Dubai, pentru una dintre cele mai mari companii aeriene din lume care operează zboruri spre 130 de destinații. Au venit la Chișinău, într-o scurtă vacanță. Cum e să fii stewardesa pentru o companie din Emiratele Arabe și ce calități ar trebui să posede pentru a reuși?

”Ne simțim ca acasă atunci când plecăm în Europa. Orice situație o poți preveni dacă zâmbești, și chiar în momentele când sunt niște turbulențe, dacă pasagerii văd o însoțitoare de bord stresată,ei se stresează în mod automat”, ne povestește Corina, ajunsă acasă, după ce a muncit pe zborul Dubai-Paris. Tânăra a plecat acum trei ani din R.Moldova, după ce a absolvit Academia de Studii Economice, facultatea de business și administrare. Corina a încercat să lucreze la Chișinău, dar recunoaște i-a fost dificil, întrucât angajatorii își doreau tineri cu experiență de muncă. În momentul în care a prins totuși un job bun acasă, i-a venit și oferta de la compania aeriană din Dubai. Corina își amintește cum a început totul.”A fost un vis pentru mine. Din prima încercare, nu a mers ultima etapă și a fost mai mult o ambiție pentru mine că trebuie să încerc și vreau să încerc. Recrutorul m-a văzut și m-a întrebat:De ce ai venit a doua oară dacă nu ai trecut din prima? Și i-am răspuns: Pentru că nu am primit un feed-back. Interviul a fost destul de greu, a durat două zile. Ei vor să vadă cât poți fi de stresată,câtă ambiție ai tu și cum te împaci cu colegii și oamenii din jur”. 

Odată ajunsă în Dubai, a făcut Colegiul de Aviație, timp de opt săptămâni. La doar câteva zile după finisare, și primul zbor la Roma, în calitate de însoțitoare de bord. ”Când am primit, noi îi zicem roster,regimul pentru toata lună, adică zborurile pe care le am, sincer am început a plânge și nu-mi venea să cred că plec în Australia, care pentru mine era ca o altă planetă, sau în multe orașe din Europa. Și pe primul zbor eram pierdută, mă întrebau pasagerii unde e baia, unde e ușa, eu habar nu aveam. Am avut colegi de treabă care m-au ajutat. Noi în fiecare țară în care plecăm, ieșim la plimbare, cină, excursii. Este frumos”, ne spune stewardesa din R.Moldova.

Mulți pasageri greu suportă turbulențele, iar însoțitoarele de bord sunt cele care ar să-și mențină calmul, în primul rând. ”Cel mai important este zâmbetul pentru că în momentul în care se întâmplă ceva, ei sunt toți ca niște copii. Respectiv, avem 500 de pasageri și toată lumea se uită la noi, și dacă tu nu știi ce se întâmplă, și ei se stresează, și panica chiar nu este cea mai bună atmosferă într-un avion. Cea mai periculoasă etapă este aterizarea și decolarea. Toți pasagerii trebuie să fie așezați. Chiar și noi. Dacă cineva se simte rău, noi nu putem interveni. Este o muncă destul de grea. Noi am fost învățate cum să acordăm și primul ajutor, să primim nașterea, ce să facem dacă avem un cadavru în avion. Suntem învățate să facem mult mai multe decât un ceai și o cafea, cum crede lumea”, afirmă însoțitoarea de bord.

Peste o sută de moldovence muncesc cot la cot cu tânăra stewardesă. „Ne simțim ca acasă, când zburăm toate împreună. Și nu știu de ce,în 70 la sută din zborurile pe care le avem cu moldovence, când aterizăm, începem a cânta piese populare ”Trandafir de la Moldova”sau ”Căsuța Noastră”.E frumos când ești cu cineva de acasă”.

Întrebată dacă ar fi gata să renunțe într-o zi la jobul de însoțitoare de bord și să revină în R.Moldova, Corina mi-a răspuns: ”Nu cred. Îmi iubesc țara,îmi iubesc prietenii,mai mult mă țin probabil persoanele care sunt aici. Dar din punct de vedere profesional, foarte mulți oameni zic că toată lumea fuge, fără ca să facă ceva în țară, și lăsăm țara și plecăm. Eu am încercat și mi-a fost greu. Au fost perioade când îmi venea să plâng și să țip în gura mare pentru că dacă nu ai cumetri, rude,este greu să fii tu pe picioarele tale și să nu ai nici susținerea financiară de la părinți”.

Tatiana, o altă moldoveancă, muncește de un an și jumătate la compania aeriană din Dubai, împreună cu Corina. Cu greu și emoții a lăsat familia și prietenii și plecat pentru un viitor frumos.”Au fost emoții, nu știam dacă trebuie să fac schimbarea asta. Perioada de studii la Colegiul de Aviație este foarte stresantă. Când ajungi acolo, trebuie să înveți două dintre cele mai mari avioane pe care le cunoaște aviația de astăzi. Trebuie să știi tot. Experiența pe care o obții după, să începi să lucrezi ca stewardesa este nemaipomenită, acoperă toate greutățile pe care le-ai avut până acum”.

Seriozitatea și punctualitatea sunt doar câteva dintre calitățile pe care le posedă o însoțitoare de bord. Chiar și pentru o singură secundă întârziată la zbor, i se aplică o penalitate, afirmă Tatiana.„Noi ca însoțitoare de bord trebuie să fim la aeroport cu 2 ore înainte de zbor, de altfel ca toți pasagerii. În cazul în care ai întârziat cu o secundă, sau cinci sau un minut, se închide poartă și nu mai pleci pe acest zbor. În locul tău merge o altă persoană care așteaptă la aeroport. Tu deja primești absență, dar și o penalitate. Fiecare stewardesă are câte un manager care decide cum procedează. Nu este un job, este un lifestyle și atunci când te obișnuiești, este foarte greu să renunți. Și cred că asta îi ține pe mulți care sunt implicați în aviație. Este foarte greu să renunți la toate beneficiile pe care ți le oferă acest job”, mărturisește Tatiana, însoțitoare de bord.

Odată plecați în străinătate, pentru o viață mai sigură, puțini sunt cei care se întorc să trăiască în R.Moldova. Totuși, pentru mulți există o speranță că viitorul acasă va fi mai bun.

 
Reportaj realizat de Valeria Vițu