
Reportaj RFI
Elisabeta a II-a devine cel mai longeviv monarh englez și britanic
20150908_1326361.jpg

Cu prilejul aniversării, Regina a permis în premieră rețelelor de televiziune să transmită în direct imagini din grădinile Palatului Buckingham din Londra, reședința oficială a monarhilor britanici.
Și în timp ce televiziunile vor transmite în direct din grădinile de la Buckingham Palace, Regina își va întrerupe vacanța din Scoția, de la Castelul Balmoral, pentru a inaugura o nouă linie de cale ferată scoțiană, prilej cu care va ține și un scurt discurs, în care va marca evenimentul.
Regina Elisabeta ține arareori discursuri în public, excepția constituind-o Crăciunul sau evenimente excepționale cum a fost e pildă moartea Prințesei Diana, fosta ei noră, în anul 1997.
Discreția și modestia sunt trăsături ale actualei suverane, dar și competența cu care-și exercită îndatoririle, după cum a putut constata jurnalistul și translatorul Dorian Galbinski, care a tradus cu trei prilejuri, vizita lui Nicolae Ceaușescu în 1978, acreditarea primului ambasador al Republicii Moldova pe lângă Regină în 1992 și vizita de stat a președintelui Republicii Moldova, Mircea Snegur, în 1995.
“La toate cele trei Regina mi-a făcut impresia, și numai mie, ci tuturor, și face în continuare impresia că-și îndeplinește extrem de bine sarcinile. Este foarte bine documentată, știe o mulțime de lucruri despre persoana care vine în audiență, pune întrebări extraordinar de pertinente și de asemenea face comentarii extrem de pertinente. Mi-am zis că are o misiune extrem de grea pe care și-o îndeplinea cu brio și și-o îndeplinește în continuare la fel”, spune Dorian Galbinski, care trăiește în Marea Britanie din anul 1970.
Viitorul monarhiei
Regina Elisabeta s-a adaptat necontenit pe parcursul domniei ei, în care a avut nu mai puțin de 13 prim miniștri, de la Winston Churchill până la David Cameron, a tratat cu 12 președinți ai Statelor și cu mii de regi, președinți, prim miniștri și alți lideri.
Mulți comentatori sunt de părere că ea a salvat monarhia, reușind să treacă peste scandaluri pubice create chiar de comportamentul copiilor săi, trei dintre cei patru trecând prin divorțuri traumatice.
Dar Regina, care împlinește anul viitor 90 de ani, nu va fi la nesfârșit în fruntea statului britanic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la supraviețuirea monarhiei după ce Elisabeta nu va mai fi. Din nou Dorian Galbinski
“După părerea mea majoritatea britanicilor preferă monarhia. Nu atât din punct de vedere financiar, se spune că Regina costă mai puțin decât un președinte și pe deasupra mai aduce și foarte mulți bani în țară prin turism. Auzisem ieri că Prințul Charles la vârsta de 66 de ani e cel mai în vârstă moștenitor al tronului din istoria monarhiei britanice. Există variante vehiculate potrivit cărora Charles ar fi dispus să renunțe la tron în favoarea fiului său William, după moartea mamei sale, dar eu cred că monarhia britanică îi va supraviețui Reginei Elisabeta”, conchide Dorian Galbinski.
Majoritatea sondajelor realizate pe parcursul ultimilor ani arată un sprijin constant pentru monarhie în Marea Britanie între 75 - 80%.
Un recent sondaj de opinie arăta că publicul o plasează pe Regina Elisabeta a II-a în fruntea celor mai mari monarhi ai Angliei și Marii Britanii, cu 27%, înaintea tizei sale, Elisabeta I, care a domnit între 1558 și 1603, cu 13%, pe locul trei fiind stră-stră-bunica actualei suverane, Victoria (1837 – 1901), pe care tocmai a depășit-o în longevitate, cu 12%.
Cele două predecesoare ale sale au lăsat numele lor epocii în care au domnit. Va fi oare perioada de după 1952 o a doua epocă elisabetană pentru Marea Britanie?