
Reportaj RFI
Mii de demonstranți și-au arătat solidaritatea cu refugiații la Londra
20150906_132513.jpg

Pe o vreme însorită de septembrie s-au strâns în centrul capitalei britanice, în apropierea vestitului Hyde Park numeroși oameni, majoritatea britanici albi, mulți purtând pancarte pe care scria "Refugiații sunt bineveniți", "Opriți războiul", "Nu bombardați Siria".
"Mă aflu aici pentru că nu pot să cred că țara noastră face atât de puțin pentru oameni din întreaga lume, mai ales când se știe din istorie că Marea Britanie a fost cauza atâtor războiae, a fost implicată în comerțul cu arme și a contribuit la crearea unor condiții intolerabile în unele țări ceea ce i-a determinat pe locuitorii acestora să plece de acolo", mi-a spus o demonstrantă.
Demonstrația a fost inițiată în principal de Amnesty International și a fost sprijinită de numeroase organizații și grupuri socialiste și troțkiste care distribuiau foi volante cu acest prilej.
Majoritatea demonstranților earu încântați de știrea recentă a alegerii stângistului Jeremy Corbyn în fruntea Partidului Laburist, iar acesta a răspuns așteptărilor lor ținând un discurs în care a cerut guvernului să-și respecte obligațiile legale față de refugiați.
Am stat de vorbă cu un refugiat srian, Azouz, venit în Marea Britanie de circa un an și jumătate. Originar din Deraa, un oraș la granița cu Iordania, unde a început în 2011 revolta împotriva regimului președintelui Bashar Al Assad, ale cărui forțe au bombardat violent localitatea.
Azouz a fugit deoarece oamenii regimului voiau să-l incorporeze în armată, iar el nu voia să lupte în acest război civil.
El spune că acest conflict se poate rezolva într-un singur fel: "Totul depinde de un singur om - Bashar Al Assad. Dacă el este înlăturat, atunci totul se termină și ne putem întoarce acasă", mi-a spus Azouz.
Românii - "înguști în atitudine"
Unul dintre organizatorii demonstrației, Mario, este originar din Liban și a venit în Marea Britanie acum 18 ani. El consideră că Marea Britanie, care a promis să ia 20000 de refugiați sirieni până în 2020 poate face mai mult, așa cum fac alte țări europene, ca Germania.
Mario dă exemplul țării sale natale, Libanul, unde sunt peste un milion de refugiați sirieni, la o populație de 4,5 milioane. "Sigur că este greu pentru Liban, dar iată că o țară mai săracă decât cele vest-europene a reușit să ofere refugiu unui număr așa mare de oameni", spune Mario.
El spune că structura etno-religioasă a refugiaților sirieni externi - circa patru milioane - o reproduce în general pe cea a populației siriene - majoritatea arabi suniți, kurzi, creștini și arabi alawiți (grupul minoritar apropiat de șiiți de care aparține și președintele Assad.
Cei mai loviți, spune Mario, sunt arabii suniți din zonele rurale unde atacurile aviației regimuli Assad a provocat un exod masiv.
"Singurul mod de a soluționa acest conflict e la masa negocierilor. Sigur că implicarea directă în conflict de partea lui Assad a Rusiei poate înclina din nou balanța în favoarea acestuia, dar altă soluție decât negocierile nu există. Cât despe organizația Statul Islamic (IS) - aceasta deține controlul mai ales asupra zonelor de deșert ale Siriei și poate fi izolată mai ușor dacă celelalte părți implicate în conflict ajung la o înțelegere", spune Mario, care a respins temerile exprimate de unii cu privire la pericolul unei islamizării a Europei, dat fiind că musulmani au trăit în Eurpa de mai multă vreme, iar numărul lor este relativ mic.
La demonstrație am întâlnit și o jurnalistă română din Londra, Oana, care remarca atitudinea ostilă a multor români la adresa refugiaților.
"Am fost realmente șocată, poate m-am îndepărtat eu de țară, dar nu sunt atâr de departe. Cred că asta vine dintr-o lipsă de informare, s-ar putea să fim înguști în atitudine față de oameni și să nu înțelegem că e o criză umanitară, că nu trebuie să ne uităm doar în ograda noastră și doar la răul și la ninle nostru și că nu e vorba de imigranți, e vorba despre refugiați, ceea e cu totul diferit. Și trebuie să ne asumăm responsabilitatea dacă vrem să fim tratați ca o țară civilizată ca o țară europeană." spune ea.
Alte demonstrații de sprijin pentru refugiați au avut loc sâmbătă și în alte orașe din Marea Britanie și din Europa, dar și demonstrații anti-imigranți în Polonia, Cehia și Slovacia.
Iar demonstrația de la Londra nu reprezintă o atitudine unanimă în Marea Britanie. Sondajele de opinie arată că populația dorește ca guvernul să facă mai mult pentru ajutorarea refugiaților sirieni, dar asta nu înseamnă neapărat că o majoritate sunt de acord cu primirea unui număr mai mare decât cei 20000 în cinci anunțați de premierul Cameron acum câteva zile.