Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj:”Vom sta în Piața Marii Adunări Naționale cât va fi nevoie. Vrem dreptate”

La Chișinău, zeci de mii de oameni au ieșit, duminică, din nou în Piața Marii Adunări Naționale pentru a protesta față de ilegalitățile comise de actuala guvernare, pledând pentru alegeri parlamentare anticipate și demisia conducerii țării. Cu drapele ale Republicii Moldova și Uniunii Europene, cetățenii au scandat ”Jos Mafia”, ”Vrem țara înapoi”, ”Victorie”, ”Demisia”.

Organizatorii manifestației, membrii Platformei Civice Dreptate și Adevăr au anunțat că vor forma un nou partid politic care va participa la eventualele alegeri parlamentare anticipate. Între timp, sute de oameni protestează de o săptămână în Orășelul Demnității, din Piața Marii Adunări Naționale, unde sunt instalate peste trei sute de corturi.

 

De cinci zile și cinci nopți, pe Anatol Grosu din satul Malcoci, raionul Ialoveni, îl găsim în Orășelul Demnității din Piața Marii Adunări Naționale. În timp ce duminică se desfășura mitingul de protest, el asculta discursurile lângă cortul său numărul 188.

Protestatarul care este și participant al conflictului armat de pe Nistru spune că anume situația catastrofală în care a ajuns R.Moldova, l-a scos în Piață.”Speranța oamenilor este că vor fi schimbări radicale în țară. Dar timpul va arăta. Fiind participant la conflictul din Transnistria, atunci ne-a fost frică până la prima împușcătură, aici însă este ordine, disciplină. Combatanții au grijă de ordinea publică. Toți oamenii sunt hrăniți la timp. Mulțumim cetățenilor care au grijă să ne aducă produse”, spune bărbatul.
Atmosfera din Orășelul Demnității este una caldă, prietenoasă, ne spune Anatol Grosu. Nici timpul rece, dar nici ploaia nu i-a alungat pe protestatari din centrul capitalei.”Am aici în cort o plapumă, pernă, pot să înnoptez. Am și o peliculă cu care acopăr cortul,când plouă. Nu ajunge nici un strop aici. Am și un sac de dormit, în cel mai rău caz. Acest cort pot să-l extind să încapă trei persoane. Voi sta aici cât va fi nevoie. Nu pot să cedez așa ușor”.
Ceva mai departe, zăresc mai mulți tineri care stau la sfat. Aflu că și-au instalat corturile după mitingul de amploare de duminica trecută.”Autoritățile trebuie să răspundă pentru ceea ce au făcut, pentru ce au furat țara. Vom sta aici cât va fi necesar. Vrem dreptate, să nu mai mintă poporul”.

 

Și Vasile Eșanu în vârstă de 72 de ani de la Cricova protestează non-stop în centrul orașului. Se pare că ploaia de sâmbătă i-a cam udat cortul, pe care îl împarte cu un protestatar.

”Noaptea se răcorește, dar ziua este cald. Avem plapume, saltea, perne. Ne mai plimbăm, mai mergem să bem o cafea, ceai, avem o cantină improvizată. Vom asta în PNAM până ce vom dobândi ceea ce ne-am pus în gând. Sperăm să avem alegeri anticipate. Altfel, de ce am mai venit aici. Țările din Europa nu trebuie să mai finanțeze un Guvern tâlhăresc, trebuie să finanțeze un Guvern astfel încât banii să ajungă în buzunarele oamenilor, dar nu ale hoților. Credem totuși că va fi ceva și în favoarea noastră”.

 

Unul dintre membrii Platformei Civice Dreptate și Adevăr, politologul Igor Boțan a ținut să precizeze de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale că revendicările protestatarilor sunt absolut legitime, tacticile sunt pașnice, fiind strict ajustate la așteptările protestatarilor.”Scopurile noastre strategice țin de consolidarea societății civile, dezbinate pe diverse criterii, pentru ca printr-o manifestare cetățenească consolidată, cu participarea diverselor segmente, să determinăm oligarhia coruptă să întoarcă țara cetățenilor”. 

La rândul său, scriitorul Constantin Cheianu a venit cu un mesaj pentru protestatarii ajunși cu corturile în Piața Marii Adunări Naționale.”Le stau bine corturilor aici, dar cel mai bine le-ar sta corturilor astea în cabinetele lui Streleț, Candu și Timofti.(premierul Valeriu Streleț, președintele Parlamentului, Andrian Candu și șeful statului, Nicolae Timofti).Până atunci, trebuie să mișcăm corturile astea în jurul Guvernului pentru că altfel ei nu ne vor asculta”.
Potrivit organizatorilor protestului, ”lipsa unei reacţii adecvate a guvernaţilor şi sfidarea revendicărilor legitime s-au soldat cu apariţia Oraşului Demnităţii şi Adevărului din Piaţa Marii Adunări Naţionale, ca simbol al rezistenţei şi determinării noastre de a elibera ţara de oligarhia coruptă”.

 

Participanţii la mitingul de protest din 13 septembrie au decis să acorde ”vot de blam guvernării oligarhico-criminale a Republicii Moldova;Îndeplinirea revendicărilor Proclamaţiei Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie 2015, culminând cu organizarea alegerilor anticipate libere si democratice, în condiţii echitabile pentru toţi concurenţii electorali; În condiţiile neexecutării de către guvernarea actuală a revendicărilor populare, împuternicim Consiliul Marii Adunări Naţionale să facă un Apel privind declanşarea unei Greve Generale şi a altor acţiuni de nesupunere civică”. De asemenea, protestatarii au cerut Consiliului Marii Adunări Naţionale să purceadă la edificarea unei mişcări politice de alternativă şi a unei liste nominale a unui guvern de încredere populară care să utilizeze instrumentarul specific luptei politice pentru realizarea năzuinţelor poporului Republicii Moldovei exprimate şi aprobate de Marea  Adunarea  Naţională”.

 

Recent, șeful statului, Nicolae Timofti a anunțat, că nu va pleca din funcție, fiind convins că o asemenea decizie ar aduce instabilitate Republicii Moldova."Un vid de putere ar determina o nouă criză politică. Am venit în această funcție pentru a pune capăt unei perioade de instabilitate care a durat doi ani și jumătate și nu accept să fiu generatorul unei alteia de acel fel"."Trebuie să înțelegem că de un eventual haos în Republica Moldova vor profita neîntârziat acele forțe interne și externe care au acționat permanent în toată istoria recentă pentru destabilizarea țării noastre și pentru transformarea ei într-o gubernie. Instabilitatea pe care și-o doresc aceste forțe ostile Republicii Moldova ar îngreuna dezvoltarea țării noastre pe un termen nedefinit. Pericolul este astăzi mai mare ca oricând ca țara noastră să fie deviată de la cursul său firesc de dezvoltare, spre integrarea în Uniunea Europeană", susține Nicolae Timofti.
"Guvernul AIE 3 nu va demisiona din mai mult motive și anume că prea complicate și complexe sunt problemele ce ne stau în față și care trebuie să le soluționăm, prea grave ar fi urmările dacă aceste probleme ar fi lăsate de izbeliște, iar reacția în lanț provocată de neatacarea lor ar putea provoca o criză sistemică ireversibilă". Declarația îi aparține premierului moldovean, Valeriu Strelet și vine ca răspuns la demersul protestatarilor, care își doresc alegeri anticipate și demisia conducerii R.Moldova. Potrivit prim-ministrului moldovean, "o eventuală demisie ar constitui un act de trădare în raport cu cei 729.208 cetățeni care au votat la 30 Noiembrie 2014 pentru partidele din AIE, care, în absoluta lor majoritate, și-au reconfirmat votul politic (pentru consiliile municipale și cele de nivelul II) la 14 Iunie curent. Prea multe forțe ostile așteaptă cu nerăbdare destabilizarea și vidul de putere pentru a deturna țara de la cursul nostru strategic de integrare europeană".
Între timp, socialiștii în frunte cu Igor Dodon amenință cu proteste de amploare împotriva guvernării, pichetarea sediilor principalelor instituții ale statului, precum și convocarea de urgență a Legislativului pentru ca ulterior, să fie dizolvat și să fie desfășurate alegeri parlamentare anticipate.

 

 
Repotaj de la protestele din 13.09.2015 de la Chișinău