Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bucureștiul bea și mănâncă franțuzește alături de un chef cu stele Michellin

La acest sfârșit de săptămână are loc Sărbătoarea Gatronomiei Franceze în cadrul căreia sunt zeci de degustări de delicatese și băuturi franțuzești în restaurante, magazine de vinuri, cafenele sau hipermarketuri franțuzești. Invitați speciali sunt cheful Simone Zanoni de la restaurantul Gordon Ramsey au Trianon de la Versailles, cotat cu două stele Michellin și un somelier care a lucrat 15 ani pentru legenda gastronomiei franceze, Paul Bocuse. Fete de la Gastronomie a început cu un dineu la Ambasada Franței, la care s-au mâncat inclusiv sarmale cu fructe de mare. “Avem, pe de-o parte preparate românești, clasice, prezentate într-o manieră cât mai neaosă, de cealaltă parte avem un bufet internațional, cu elemente franțuzești. Folosind aceleași ingrediente, am încercat să dăm o altă nuanță preparatelor românești. Vom găsi ciorbă de burtă, în varianta clasică, niște paste făcute din burtă cu sos de smântână. Avem sărmăluțe în foi de varză cu vită și porc. De cealaltă parte avem sărmăluțe cu fructe de mare. Nu în ultimul rând, avem berbecuț la proțap în varianta românească și un parmantier de berbecuț în varianta franțuzească.” Aceasta este o parte a meniului realizat de Andrei Tamaș, chef-ul Ambasadei Franței la București, meniu care a dat startul sărbătorii.

De la ambasadă, deliciile gastronomice s-au mutat în zeci de locații care organizează propriile evenimente în jurul gastronomiei, după cum spune Adriana Record, președinte al Camerei de Comerț și Industrie Franceză în România.

“Avem treizeci de parteneri anul acesta, anul trecut am avut douăzeci și a fost o mare reușită. Anul acesta interesul a fost mai mare. Avem hoteluri, restaurante, patiserii, marea distribuție. Fiecare dintre parteneri, pe lângă sprijinul financiar pe care îl acordă operațiunii, organizează la locația lor, un eveniment: fie o degustare, un cocktail, o cină și prin aceste evenimente valorizează gastronomia franceză.”

Unul dintre locurile care organizează Fete de la Gastronomie este hipermarketul cora Lujerului din București care își primește clienții la acest sfârșit de săptămână într-o atmosferă provencală, potrivit Cameliei Popescu, responsabilul de comunicare și publicitate al companiei.

“Am pregătit un adevărat periplu provencal, tot magazinul este îmbrăcat în lavandă și am pregătit mâncăruri cu specific provencal. Chiar de la intrare, clienții vor fi întâmpinați cu miros de lavandă care în va încînta pe tot parcursul vizitei. Avem doi chefi invitați special pentru eveniment și întâmpinăm clienții cu un cooking show. Vrem să fie un meniu pe care clienții să-l poată reproduce ușor acasă și, dacă se poate, fără ingrediente complicate, cum am zis noi – cu ce ai prin frigider. O altă temă pe care vrem noi s-o abordăm este lupta împotriva risipei alimentare.”

Cele mai așteptate de către cei cu papile gustative sensibile sunt demonstațiile chefului Simone Zanoni de la restaurantul Gordon Ramsey au Trianon de la Versailles, cotat cu două stele Michellin. La conferința de presă de la Ambasadă când acesta a vorbit despre cîteva preparate pe care le va găti, toată lumea a început să saliveze. Cheful italioano-francez crede că gastronomia se va dezvolta mult în România în viitorii ani.

“Cred că gastronomia, în Italia, în Franța și acum și în România începe să devină ceva foarte important în viața oamenilor. Oamenii sunt din ce în ce mai interesați de ceea ce consumă, de ceea ce pun în farfurie. Căutăm produse de calitate, un anume savoir faire. Cred că pe viitor acest domeniu va cunoaște o dezvoltare importantă în România în următorii 2-3 ani. Cred că vor veni în România din ce în ce mai mulți chefi pentru a dezvolta gastronomia locală și internațională,” spune Simone Zanoni.  

Evenimentul este organizat de Ambasada Franței, Camera de Comerț și industre Franceză la București, Institutul Francez și Business France. Amfitrionul dineului care a dat startul Fete de la Gastronomie a fost ambasadorul Franței, Francois Saint Paul care a reamintit care este filozofia din spatele plăcerii de a mânca.

“În primul rând, după cum știți, gastronomia franceză este înscrisă în patrimoniul UNESCO. Gastronomia este o parte a stilului nostru de viață. Voltaire a zis: am decis să fiu fericit, e bine pentru sănătate. Gastronomia este o manieră de a fi fericiți și de a-i face pe ceilalți fericiți. Gastronomia este ceva ce împărtășim cu ceilalți, care, la rândul lor ai destule lucruri să ne învețe. Gastronomia este arta deschiderii către ceilalți și nu arta exclusivistă, a închiderii în sine”.

Un alt invitat specia la dineu a fost senatorul francez Olivier Cadic care îi reprezintă la Paris pe francezii din străinătate.  Acesta susține o campanie franceză dedicată special micului dejun.

“Am constatat faptul că, de ceva timp, din ce în ce mai mulți copii nu iau micul dejun. Este important pentru dezvoltarea lor să mănânce la micul dejun, așa că am lansat o operațiune de promovare a micului dejun franțuzesc. Eu am susținut această campanie lansată astăzi la Paris în cadrul căreia vor fi distribuite un milion de porții de mic dejun copiilor din familii dezavantajate. Este important să să reamintim că micul dejun a la francaise face parte din modul nostru de viață, din gastronomia noastră”.

Și, pentru că tot ce e prea mult strică, în contextul conferinței despre schimbările climaterice mondiale Paris Climat 2015 care are desfasoara în noiembrie-decembrie în capitala Franței, duminică, Ambasada Franței și partenerii săi organizează la librăria Humanitas Cișmigiu o masă rotundă pe tema risipei alimentare și a noilor modalități de producție și consum.

 

 

724