Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic francez: În douăzeci de ani de când practic chirurgia nu am mai văzut așa ceva REPORTAJ AUDIO

“În douăzeci de ani de când practic chirurgia  nu am mai văzut  asa ceva” – marturia vine de la unul dintre cei mai mari medici francezi specializat in arsuri.  E vorba despre  Marc Chaouat,  medic chirurg francez la Spitalul Saint-Louis din Paris și secretar General al Asociației Franceze de Studiu și Tratament al Arsurii.  Impreuna cu un alt coleg, specialistul francez  a sosit la București la două zile după incendiul de la clubul Colectiv.  Ana Maria Florea – Harrison i-a întâlnit pe chirurgii francezi și ne spune ce pot aceștia să facă pentru a-și ajuta colegii români.

 Vizita celor doi medici francezi,  Marc Chaouat de la Spitalul Saint Louis și Vincent  De Brucker,  șeful Centrului de Tratare a Arsurilor de la Lille, este o coincidență. Venirea acestora fusese programată de luni de zile în cadrul unui program de cooperare în domeniul tratării arsurii între România și Franța care se desfășoară de doi ani, la inițiativa secretarului de stat, Raed Arafat care pe atunci lucra la Ministerul Sănătății.  Cei doi medici au vizitat spitalele din București în care sunt tratați răniții de la incendiul din Club Colectiv și au fost, pe de o parte șocați de ceea ce au văzut, pe de alta, impresionați de felul în care s-au organizat medicii români, după cum spune doctorul Marc Chaouat.

“Am dorit să vizităm spitalele, să ne dăm seama de situație, să vorbim cu colegii noștri despre criza de astăzi, dar și despre ce se va întâmpla ve viitor, cum vom organiza lucrurile, cum vom avansa împreună. Am putut vedea că toate echipele medicale s-au mobilizat la maximum. Este o situație extraordinara, pe care o întâlnim extrem de rar. Eu însumi, cu 20 de ani de experiență în chirurgia arsurii, n-am mai întâlnit o asemenea situație și un număr atât de mare de pacienți arși care sunt tratați în același timp.”  

Duminica seară, ca urmare unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Politehnică București, s-a aflat că problemele celor raniti sunt si mai mari decat se banuia. Potrivit doctorului Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirugie Plastică a Spitalului Floreasca, pacienții sunt atât arși, cât și otrăviți de un cocktail toxic format din mai multe gaze emanate prin arderea materialelor care capitonau clubul.

“Dominanta, în componența gazelor respective, este reprezentată de monoxidul de carbon și, imensa majoritate a pacienților erau sub influența intoxicației cu monoxid de carbon. De asemenea, erau prezențe în ordinea concentrației, acid ciarhidric, monoxid de azot, dioxid de azot, acid clorhidric, toluent și xilen. O astfel de combinație de otrăvuri pentru o ființă umană cu greu și-ar putea-o imagina cineva, dar iată că în aceste circumstanțe dramatice, ne-am confruntat cu această situație cu totul și cu totul neprevăzută. Sigur, aceasta face ca majoritatea pacienților noștri aflați în stare gravă, prin asocierea cu inhalarea de gaze cu toxicitatea menționată, dar și cu temperatura care a generat arsuri la nivelul căilor respiratprii și probabil și a țesutului pulmonar, a generat acest tip de evoluție cu totul și cu totul imprevizibilă,” spune medicul Ioan Lascăr.

Medicul Dan Enescu, directorul Spitalului Grigore Alexandrescu, a mulțumit sprijinului colegilor francezi în acestă situație fără precedent în ceea ce privește amestecul de substanțe toxice inhalate de răniți.

 “A avut loc un accident, care, pe măsură ce trece timpul, se arată a fi un accident fără precedent pentru omenire pentru că amestecul acesta n-a mai fost cunoscut. Eu, personal, care mă ocup ce așa ceva în profunzime, nu am mai auzit de astfel de accident. Vreau să vă spun că am făcut 20.000 de arsuri în viața mea, personal, c-am tratat cei șapte copii de la Maternitatea Giulești într-un context aproape similar, dar înmulțiți ce am făcut eu atuncea cu zece, cu 20, cu 30 și amestecat și cu traumatismele, arsurile prin contact pentru că s-au desfăcut bucăți din tavan care s-au prelins pe cap și pe gât și pe spate... Vă spun că după ce am văzut astăzi toate spitalele prin care am trecut și tratamentele care se fac, mi-am dat seama că avem un sistem medical puternic, mult mai puternic decât mi-am imaginat. Am găsit echipe care s-au format ad-hoc de pe o anumită secție și din alte secții și au reușit să trateze acest tip de arsură... ”

Deocamdată medicilor francezi nu li s-a cerut sprijin pentru interventii chirurghicale, însă cei doi sunt gata să între în sala de operatii dacă situația o va cere.  Programul în cadrul căruia au venit la București medicii francezi prevede infiintarea unor centre regionale de tratare a pacienților cu arsuri la București, Târgu Mureș, Iași și Timișoara, după cum spune doctorul Vincent De Bruckner.

“În cadrul acestui proiect, am început în 2013 să facem videoconferințe, în 2014 echipa românească a venit la Lille, a vizitat centrul, a participat la schimburi de experiență pentru a înțelege mai bine modul nostru de lucru. A început o inițiativă comună pentru a dezvolta și schimba felul în care sunt tratați pacienții care suferă de arsuri. Venirea noastră aici acum face parte din continuarea acestei misiuni de cooperare. Ne-am mobilizat cu toții pentru ca aceste legături să continue, vom ajuta Ministerul Sănătății român cât putem pentru a ameliora anumite lucruri.”

Medicii francezi rămân la București până vineri, timp în care îi vor ajuta pe colegii români care se ocupa de tratarea victimelor de la Clubul Colectiv.