Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biserica Ortodoxă ajunge, după trei zile, la locul tragediei Colectiv

Un sobor de preoți ortodocși a oficiat o slujbă în fața clubului Colectiv

Un sobor de preoți ortodocși a oficiat o slujbă în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie de la Clubul Colectiv din București care a făcut 32 de morți și peste 100 de răniți dintre care câteva zeci sunt în stare gravă. Biserica Ortodoxă Română a fost criticată în mass media pentru reacția la această tragedie.

În fața clădirii fostei fabrici Pionierul de pe strada Tăbăcărilor e un adevărat covor roșu de candele în memoria victimelor, iar în spatele lor sunt nenumărate buchete de flori și mesaje de condoleanțe, unul chiar din partea comunității irakienilor din Capitală.

Mai multe zeci de persoane s-au adunat în preajmă pentru a se reculege. Piațeta din fața clădirii e plină de polițiști, iar presa e prezentă în forță.

Un sobor de trei preoți cărora li s-a alăturat și un credincios laic face o slujbă pentru morții din 30 octombrie, la trei zile după incendiul devastator.

La doar câteva minute după terminarea slujbei, unul dintre preoți, Augustin Motoc, de la administrația cimitirelor, a fost înconjurat de jurnaliști care l-au supus unui tir de întrebări, care părea adresat mai degrabă ierarhilor Bisericii Ortodoxe, decât acestui modest slujbaș bisericesc care era vizibil stânjenit de postura în care se afla.

"Acești oameni, pe care i-am pomenit și aici, au fost pomeniți în biserici. Trebuie să mai aveți în vedere că în spitale sunt prezenți preoți care consiliază pe răniții internați acolo. Preoții noștri din biserici sunt alături de cei care suferă în spitale și de familiile lor", a explicat preotul Motoc.

Baraj de întrebări

Jurnaliștii au vrut să știe de ce a trebuit să treacă trei zile pentru ca să apară la locul tragediei și clerici ortodocși, contrastând-o cu atitudina primatului romano-catolic, arhiepiscopul Ioan Robu, care a venit în ziua precedentă și a spus o rugăciune la locul tragediei.

"Noi, preoții de la Administrația Cimitirelor am fost anunțați ieri că trebuie să venim aici să oficiem o slujbă. Dacă se face o slujbă trebuie oficiată de un sobor așa cum am făcut azi. Noi nu putem să venim fiecare când consideră pentru că se creează dezordine. Noi am fost desemnați pentru că facem parte din Administrația Cimitirelor și cum muli dintre cei decedați vor fi înmormântați în cimitirele noastre, iar noi vom continua rânduiala slujbelor și pe viitor, pomenirile de la soroace." a mai spus preotul Motoc.

De ce a trebuit să așteptați o invitație ca să veniți aici, a fost întrebat preotul. "Nu a fost o invitație", a răspuns el. Reprezentantul patriarhiei a spus că nu ați venit pentru că nu ați fost invitați, a insistat o jurnalistă. "Nu știu, n-am văzut declarația lui" a încheiat ezitant preotul Motoc. 

La nu prea mare distanță de locul tragediei de la Colectiv, în fața magazinului Unirea, doi tineri, un băiat și o fată dansează pe ritmuri de muzică rap, invitând trecătorii să doneze bani pentru cei afectați.

"Ne-am gândit că și noi am fi putut fi în situația lor, de aceea dorim să-i ajutăm. Nu cunoaștem nicina dintre victime dar am vrut să facem un gest nobil" spune tânăra dansatoare. 

 

 
Ascultați relatarea lui Petru CLEJ, aflat în fața Clubului Colectiv din București