Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Vrem un singur Guvern pe ambele maluri de Prut” (Reportaj audio)

unire.jpg

”Vrem un singur Guvern pe ambele maluri de Prut”
Sursa imaginii: 
Valeria Viţu

La Chișinău, zeci de persoane au participat, în seara zilei de joi, la un flashmob cu genericul "Rugăciune pentru un singur Guvern în spațiul românesc". Tinerii veniți la acțiunea din fața monumentului lui Ștefan cel Mare din centrul capitalei, spun că acum, când România și R.Moldova au rămas, simultan, fără Guvern, este momentul oportun pentru a realiza unirea celor două state. 

”Venim cu o lumânare la monumentul eroului național al neamului nostru și ne rugăm să le dea înțelepciune românilor să facă un singur Guvern pentru ambele maluri de Prut. Toată lumea, de la mic la mare - ne dăm întâlnire seară de seară în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt”. Astfel, au fost chemați moldovenii la manifestație de către mai mulți unioniști, care au și creat evenimentul pe Facebook.

Trebuie spus că, la acțiunea care s-a desfășurat în fața monumentului lui Ștefan cel Mare din centrul capitalei, au venit și doi preoți de la Mitropolia Basarabiei, care au citit o rugăciune în memoria victimelor tragediei din Clubul Colectiv din București.

Cei prezenți la flashmob au întins un tricolor imens, lângă statuia lui Ștefan cel Mare.

”Avem o limbă comună, avem un tricolor comun, avem o istorie comună. Ne dorim și un Guvern comun. Ținând cont că acum nici România, dar și nici R.Moldova nu are un Executiv, cea mai viabilă soluție este unirea cu România”, ne spune unul dintre organizatori, Vlad Bilețchi.

”Vrem să ne solidarizăm cu românii de peste Prut care fac un lucru extraordinar, care protestează fără ca în spatele lor să fie partidele politice sau unele organizații. Este un protest spontan. Nu renunță, chiar dacă Guvernul a demisionat. Protestatarii vor schimbarea sistemului și asta este cel mai important lucru”, afirmă un tânăr.

”Am venit aici cu un sentiment de dragoste pentru țara mare care este România, un sentiment față de trecutul nostru, mă încearcă un sentiment de unire. Poate vom face vreodată unirea asta, cât vom fi în viață”, îmi spune un alt participant la eveniment.​

La flashmobul din centrul Chișinăului, l-am zărit și pe activistul civic, Ghenadie Brega. ”Pentru că la București lumea a ieșit în stradă, după acea tragedie,credem că aceasta putea fi anticipată. Credem că protestul este total justificat. Prezența oamenilor în stradă înseamnă că există nemulțumire mocnită. Și dacă în 25 de ani nu s-au făcut reforme, măcar acum să se facă reforme radicale. Susținem protestul stradal, credem că trebuie schimbat totul din temelie. În R.Moldova se va reuși pentru că avem un exemplu – statul român, unde, în ultimii cinci ani de zile s-a luptat împotriva corupților. Dacă se întâmpla această tragedie în R.Moldova, probabil fiecare al doilea local ar putea să aducă zeci de morți, seară de seară. Sunt foarte multe lucruri care ar trebui soluționate”.

Acțiunea tinerilor vine după ce, acum două zile, manifestanți ai Platformei Civice Dreptate și Adevăr au mers la Primăria capitalei unde au cerut demisia autorităților corupte, iar ulterior au ajuns și la Ambasada României, unde au aprins câte un lumânare în memoria celor care au avut de suferit în urma incendiului de la Colectiv.

Cetățenii moldoveni spun că vor merge la manifestații și în următoarele seri, astfel solidarizându-se cu protestatarii care ies în stradă în orașele României.

 
Reportaj realizat de Valeria Viţu