Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biblioteca Națională devine locul în care nevăzătorii pot citi aproape tot ce își doresc

În România trăiesc peste 110 000 de persoane cu deficienţe de vedere. Accesul lor la resursele culturale a fost, până de curând, limitat însă în cadrul programului Sunetul Paginilor, derulat în sălile de lectură ale Bibliotecii Naționale cu ajutorul Fundației Orange, se pot accesa acum sute de cărți digitalizate special pentru nevăzători și slab văzători.

Adriana calcă hotărât și apăsat pe holurile întunecate ale Bibliotecii Naționale, în timp ce îmi ghidează pașii nesiguri într-un teritoriu necunoscut. Tocurile sparg liniștea care domnește pe culoarele labirintice în timp ce ne îndrepăm spre una dintre sălile de lectură cuprinse în proiectul Sunetul Paginilor, care oferă persoanelor nevăzătoare sau slab văzătoare acces la o bibliotecă digitală care înglobează sute de cărți.

"Fără informație, viața persoanelor nevăzătoare sau slab văzătoare ar fi mai urâtă" spune Adriana, care este de câțiva ani coordonator de Proiecte la Serviciul de Cercetare şi Dezvoltare al Bibliotecii Naţionale.

Programul DReam constă în instalarea în cadrul sălilor de lectură de la Biblioteca Naţională a României a unor tehnologii prin care nevăzătorii sau persoanele cu deficienţe de vedere pot accesa documentele şi cărţile. Fie că este vorba despre cititoare sau magnificatoare de ecran, televizoare cu circuit închis, softuri care scanează documentele, imprimantă Braille sau dispozitive de lectură, toate sunt modalităţi prin care nevăzătorii pot, avea acces la tot ce înseamnă informaţie gratie programului finantat de Fundatia Orange .

Incursiunea pe holurile Bibliotecii Naționale continuă tot cu Adriana pe post de ghid. Îmbrăcată într-o fustă neagră care îi strânge talia și o cămașă albă calcată la dungă, femeia în vârstă de 32 de ani descrie frustrarea pe care o trăiesc persoanele nevăzătoare când nu au acces la informație.

 

"Greu a fost în școala mică. Am studiat într-o școală de masă. Manuale în Braille existau, dar foarte puține. Părinții au reușit să mă ajute să le am,dar pe lângă ele existau foarte multe manuale și culegeri și atunci, pentru ceea ce nu aveam, ei îmi dictau seara lecții înainte pentru ca, a doua zi, să pot ține pasul cu colegii de la clasă. Pe măsură ce înaintam în școală, lucrurile se complicau și până în liceu, când am avut acces la un calculator dotat cu sinteză vocală, de cele mai multe ori părinții mei adormeau citindu-mi" își amintește Adriana.

 

 

 

 

 

 

 

 

În România trăiesc peste 110 000 de persoane cu deficienţe de vedere. Accesul lor la resursele culturale a fost, până de curând, limitat, mai ales din cauza faptului că statul nu a găsit resurse. Acum, cu ajutorul sintetizatoarelor de voce, informatia este extrem de accesibila mai ales pe internet imi explica Adriana in timp ce se asaza in fata computerului si incepe sa tasteze.