Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


100 de ani de la dispariţia primei Regine a României

regina.jpg

Regina Elisabeta a României

La Săvârşin, în judeţul Arad, Familia Regală a comemorat centenarul morții Reginei Elisabeta a României, în biserica ortodoxă din sat. Ceremonia a avut loc în prezența Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, dar şi ai reprezentanţilor autorităţilor locale şi a unor personalități din întreaga țară și din Republica Moldova. 

Câteva zeci de persoane au participat, în biserica ortodoxă din Săvârşin, la slujba de pomenire a reginei Elisabeta, trecută la cele veşnice exact acum 100 de ani, în 18 februarie 1916. La comemorare a luat parte şi ÎPS Arhiepiscopul Timotei al Aradului, dar şi reprezentanți ai autorităților locale din Săvârșin, din județul Arad și din județele învecinate. De asemenea, au venit personalități din întreaga țară și din Republica Moldova. Corul Teologic al Arhiepiscopiei Aradului a dat răspunsurile în timpul slujbei, iar Corul Regal a susţinut un mic concert, în biserică, după încheierea serviciului religios. Apoi, cei care au participat la comemorarea reginei Elisabeta au fost invitaţi la o masă de parastas, care a fost oferită în Muzeul Automobilului din curtea Castelului Săvârşin. 

Regina Elisabeta s-a născut pe 29 decembrie 1843 în Neuwied, Germania. S-a căsătorit la vârsta de 26 de ani, cu Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, cel care a devenit  regele Carol I al României. 

În timpul războiului din 1877, Elisabeta a înființat spitale, servicii de ambulanță și îngrijire și a procurat medicamente pentru răniți, de unde românii au numit-o “mama răniţilor”. 

În absența unui sistem de caritate, Societatea Regina Elisabeta a reginei, fondată în 1893, a tratat benevol circa 17.000 de pacienți pe an, a distribuit medicamente gratuite și a monitorizat starea familiilor nevoiașe. 

Regina Elisabeta a avut și inițiativa de a identifica potențialul meșteșugurilor românești. Ea însăși se îmbrăca adesea în portul național românesc, socotit până atunci strai al țăranilor, și a încurajat doamnele din suita ei să facă la fel, dându-i astfel o valoare socială deosebită. Și-a făcut o datorie din a încuraja tinerii talentați să studieze prin intermediul unui program de burse. Regina s-a înconjurat cu artiști în devenire cum ar fi George Enescu și l-a sprijinit financiar pe pictorul Nicolae Grigorescu şi pe poetul Vasile Alecsandri. 

Elisabeta a fost conștientă de beneficiul major al turismului într-o țară care nu era încă în circuitul turistic internațional. A inițiat în acest domeniu o campanie susținută de publicitate pentru a-și face cunoscută în străinătate țara sa adoptivă. A reuşit, chiar, să determine trenul Orient Express să facă o oprire la Sinaia, iar călătorii erau găzduiți la castelul regal. Puţini ştiu că Regina Elisabeta a României apărea în reclamele vremii la o marcă de maşini de scris.

Talentul său lingvistic a ajutat-o să publice diverse opere în limbile franceză, germană și engleză sub pseudonimul Carmen Sylva. Regina Elisabeta a murit cu puțin timp înainte ca România să declare război Germaniei, ţara ei natală, și a fost îngropată la mănăstirea de la Curtea de Argeș.

Reportaj realizat, la Săvârşin, la comemorarea a 100 de ani de la dispariţia Reginei Elisabeta
1080