Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită la Cluj fără incidente

Ziua de 15 martie, în care maghiarii de pretutindeni sărbătoresc izbucnirea Revoluției de la 1848 a fost celebrată în Transilvania fără nici un incident. La Cluj, câteva sute de oameni au participat la evenimentele publice, iar mesajele transmise deopotrivă de politicienii români și maghiari au subliniat faptul că între maghiari și români trebuie să existe înțelegere, nu dezbinare.

Serbarea publică a zilei revoluției maghiare de la 1848 a început cu un marș al tinerilor clujeni, care au pornit de la Institutul Teologic Reformat spre biserica romano-catolică Sfântul Mihail. Tinerii, mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale, au purtat steaguri maghiare, dar și drapelul României și al Uniunii Europene.

În biserica romano-catolică a avut loc o ceremonie religioasă ecumenică. Episcopi și preoți ai bisericilor romano-catolică, evanghelică lutherană, reformată calvină și unitariană s-au rugat pentru sufletele celor căzuți în revoluția din 1848. Apoi, maghiarii au pornit spre Hotelul Biasini, locul de întâlnire a revoluționarilor pașoptiști, unde au înnoptat Sandor Petoffi, dar și Nicolae Bălcescu, unde au avut loc ceremoniile oficiale. Au participat reprezentanți ai autorităților române, inclusiv primarul, președintele Consiliului Județean și prefectul de Cluj, dar și reprezentanții Consulatului General al Ungariei la Cluj. Vorbitorii au pus accent pe relația de încredere clădită în ultimele decenii de românii și de maghiarii ardeleni. 15 martie trebuie celebrată în pace, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

“15 martie pentru maghiari este, într-adevăr, o sărbătoare foarte importantă. Dacă o luăm din punctual de vedere al relaţiilor interetnice, tot o relaţie superbă trebuie să fie. Acea revoluţie care a pornit de la Budapesta, a fost susţinută de generaţia tânără, a fost împotriva asupririi, a fost în spiritul egalităţii, fraternităţii, izbucnite în Franţa”, a declarat Istvan Vakar.

Nu există nici un motiv pentru ca ziua de 15 martie să producă tensiuni între români și maghiari, spune istoricul Leonard Horvath.

„Şi dacă m-aş referi la 1848, aş spune că ideile şi programul revoluţionar propus la 15 martie la Budapesta, de revoluţionarii maghiari avea un ecou benefic şi în comunitatea românească din Transilvania şi chiar liderii revoluţionarilor români din Transilvania au îmbrăţişat ideile din programul prezentat la Budapesta la 15 martie 1848”, a declarat Leonard Horvath.

Participanții la ceremonie spun că se bucură de faptul că pot serba 15 martie în bună înțelegere.

La Cluj a existat un singur incident minor. Forțele de ordine au cerut participanților să nu arboreze drapelul albastru-roșu-galben al Transilvaniei, iar participanții s-au conformat fără să protesteze. Drapelul cu pricina conține deopotrivă simboluri ale românilor, maghiarilor și sașilor ardeleni. De asemenea, a fost primită cu deosebită căldură vestea că primarul Emil Boc a propus Consiliului Local să acorde titlul de cetăţean de onoare al municipiului actorului Levente Molnar, protagonist în filmul de Oscar Son of Saul.

 
Un reportaj de Bianca Pădurean