Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj RFI: ”Ar fi extraordinar să ajungi în trei ore de la Odessa în România!”

O discuție cu Vladislav Davidzon, descendent al unei familii de evrei din Cernăuți, redactorul-șef al revistei Odessa Review.

Am găsit în camera mea de hotel din Odessa un exemplar al revistei Odessa Review. Și, cu toate că nu aveam în plan să întâlnesc pe cineva din redacția publicației – să fiu sincer, nu auzisem de Odessa Review – am devenit brusc curios.

Fiindcă revista era pur și simplu bine făcută – grafic și în ce privește conținutul. Este în această revistă, de limbă engleză, o căutată asemănare cu The New Yorker. Așa că l-am găsit, până la urmă, la sediul revistei, pe redactorul șef Vladislav Davidzon (foto). Urmaș al unor evrei din Cernăuți, după cum el însuși mi-a spus, cu mândrie.

Și l-am întrebat, de la bun început, dacă se simte sigur în acest oraș, pe care îl prezintă atât de inspirat străinilor, prin intermediul revistei.

”Cred că amenințarea din partea Rusiei a scăzut foarte mult în intensitate, acum nu mai sunt decât atacuri ocazionale din partea forțelor de securitate rusești, cum a fost în data de 2 mai la aniversarea Acordului de Asociere ... dar în general vorbind Odessa se află într-o situație de siguranță, pro-ucraineană, mai ales că sancțiunile împotriva Sevastopolului au fost extinse. Este foarte puțin probabil ca separatiștii să cucerească Odessa.

Este adevărat că, în 2013, aici acostau 109 sau 110 mari vase de croazieră. În 2014, când a început conflictul, mai erau 9 sau 10. În 2015 au fost  circa 30. Turismul rusesc și turismul european au scăzut ca volum, acum este mai mult turism intern, ucrainean. Plajele sunt foarte căutate, sunt mult mai mulți turiști din Turcia, Bulgaria, România, Moldova, Belarus. Sunt la fel de mulți ca înainte, poate chiar mai mulți, dar cu putere de cumpărare mai mică”.

Dacă turismul și comerțul – cele două puncte tari ale Odessei dintotdeauna -  încep să prindă din nou viață, cum se vede situația de la nivelului oamenilor obișnuiți din acest oraș cu peste un milion de locuitori?

”Viața continuă normal. Dar cred că 40-50 la sută din populația de aici are o mentalitate pro-rusă . Însă nu avem acum mișcări separatiste în oraș. Au fost ceva mișcări, în aprilie și la data când s-a marcat  eliberarea Odessei de sub ocupația română, în 1944. Atunci au fost și lupte de stradă între naționaliștii pro-ruși și pro-ucraineni. Și există posibilități pentru declanșarea unor conflicte. Aș spune că există un conflict latent, dar forțele de securitate își fac foarte bine datoria, astfel că n-am mai avut atentate teroriste cu bombe din luna septembrie. A fost liniște și nu știu dacă aceasta e urmarea unui acord sau dacă forțele ruse au primit ordin să stea liniștite sau pur și simplu forțele ucrainene lucrează atât de bine. Oricum, rezultatul este acesta pe care îl vedem. Am avut nouă luni de relativă liniște. Dar mai înainte au fost probleme”.

Nu puteam ocoli în discuția noastră subiectul imaginii României aici. Mai ales după masacrul din octombrie 1941, când trupele române au fost responsabile de uciderea a circa 25.000 de oameni, ca represalii pentru aruncarea în aer a comandamentului militar. Vladislav Davidzon răspunde.

”Perioada ocupației române a rămas, desigur, în imaginarul politic și în cel public. Dar relația cred că nu este atât de bună pe cât ar putea fi. Din câte știu, serviciile românești și cele moldovene joacă un rol important în regiunea Basarabiei Istorice , în orașe precum Reni sau Ismail. Asta o știu de la primarul din Ismail, cu care am vorbit la o conferință pe teme de securitate. Și el mi-a spus că acolo există un sentiment pro-românesc destul de puternic, știindu-se că acolo sunt moldoveni, deci de origine română. Aici, în Odessa, nu există un sentiment de inamiciție față de români, dar există o memorie latentă a războiului și a ocupației. Însă, pentru populația ne-evreiască, ocupația română nu a fost atât de rea precum se spune și oricum nu așa de rea precum ocupația germană din alte părți ale Ucrainei. Astăzi există un comerț cu România, iar guvernatorul Saakașvili investește mulți bani și mult capital politic în această șosea de la Odessa la Reni. Dar sigur că ar putea fi mult mai mult comerț între România și Odessa. Consulatul român de aici, din Odessa, este foarte activ și aici sunt mulți locuitori cu origini românești. Consulatul a dat multe pașapoarte românești aici. Când merg la supermarket aud adesea vorbindu-se românește, bulgărește. Este un oraș multicultural. Sunt și mulți români care  vin aici pentru comerț. Dacă guvernatorul Saakașvili va avea succes cu proiectul său, atunci în două-trei ore vei putea fi de la Odessa în România, ceea ce ar fi extraordinar”.

 

Reportaj realizat cu sprijinul ”The Black Sea Trust for Regional Cooperation”, un proiect al ”The German Marshall Fund”