Cultura dacică a trecut direct din Epoca Fierului în era digitală

La Cluj, învățarea istoriei nu se mai face din cărți prăfuite, ci cu ajutorul realității virtuale și a ecranelor care răspund la atingere. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj găzduieşte o expoziție care foloseşte noile tehnologii pentru a pune în valoare artefacte unice în lume. Vizitatorii expoziţiei ”Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO” pot să vadă expuse unele dintre cele mai valoroase obiecte descoperite de arheologi în cadrul săpăturilor făcute la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. De asemenea, pot să interacţioneze cu variantele virtuale 3D ale acestor obiecte.  

Istoria nu mai este demult o materie școlară plictisitoare, învățată doar din cărți. Cel puțin la Cluj, atât elevii cât și adulții pasionați de trecut pot afla lucruri interesante despre cultura dacilor dintr-o expoziție inedită, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Acolo pot fi văzute 20 de monumente și 500 de artefacte reconstituite tridimensional. Expoziţia de la Cluj va fi deschisă publicului în data de 28 iulie, iar cea din Deva din 29 iulie. Artefactele expuse se numără printre cele mai valoroase obiecte dacice din lume. La Cluj, vizitatorii vor putea vedea, de exemplu, una dintre celebrele brățări dacice, precum şi kossoni, cunoscutele monede dacice de aur. De ce a fost făcută această expoziție explică directorul Muzeului de Istorie din Cluj, Carmen Ciongradi

”Scopul este de a promova patrimoniul nostru național, mai ales patrimoniul înscris pe lista UNESCO, de a face aceste cetăți și exponatele de acolo vii și atractive pentru tineri și nu numai. Este vorba despre digitizarea, în cadrul proiectului, a 500 de artefacte dacice provenite din munții Orăștie, a spus Carmen Ciongradi, directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei. 

Expoziţia este rodul colaborării dintre Muzeul Naţionale de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul Civilizației Dacice şi Romane din Deva, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai. Ce au făcut, concret, cercetătorii, aflăm de la prorectorul Universității Tehnice din Cluj, Daniela Popescu. 

”Noi am scanat artefactele, inclusiv am constituit echipe din studenți de-ai noștri și studenți de la arheologie, ne-am dus la Sarmizegetusa, am asistat la dezgroparea artefactelor istorice. Noi avem scannere 3D, cu care am reușit scanarea obiectelor direct acolo”, a declarat Daniela Popescu, prorector al Universității Tehnice din Cluj. 

Artefactele şi monumentele istorice sunt parte din situl Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei, care au fost incluse în patrimoniul mondial al umanităţii. Este vorba de fortăreţele de la Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte, Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Lunca –Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna. Ele apărau în antichitate un teritoriu cu o suprafaţă de 150 de kilometri pătraţi. Toate aceste activităţi au fost realizate de specialiştii din Transilvania cu ajutorul unei finanțări norvegiene. Dimensiunea interactivă a expoziției este mult mai mare. Cu ajutorul unor ochelari de tip Google 3D şi cu QR Code-uri scanate, vizitatorii pot afla mai multe informații despre obiectele expuse, iar cu ajutorul unor dispozitive robotizate pot să palpeze virtual obiectele și să simtă reconstituirea virtuală a texturii obiectelor. Astfel, obiectele dacice au trecut direct din epoca fierului în era digitală. 

 
Ascultă AICI varianta audio a materialului