Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fête de la Gastronomie și o industrie de 230 miliarde de Euro în Franța

Cu o cifră de afaceri de 230 miliarde de euro din gastronomie, sector care angajează 1,3 milioane de oameni, Franța este și singura țară din lume a cărei bucătărie face parte din patrimoniul cultural al UNESCO. Motiv de sărbătoare an de an în luna septembrie când francezii organizează Fête de la Gastronomie în lumea întreagă. Anul acesta, la sărbătoare s-au înscris 30 de parteneri cu propuneri delicioase din bucătăria populară.

Tema de anul acesta este "bucatele populare", așadar invitații de la Ambasadă au fost serviți cu preparate clasice ale gastronomiei franceze precum Quiche Lorraine, Tartine cu terrina de foie gras și smochine, Salată Nicoise, Șalău la grătar, cu ratatouille, Curcan umplut, cu cartofi provençale, alături de care n-au lipsit finele brânzeturi și mezeluri franțuzești. La desert, s-au servit  Crème caramel și Tarta Tatin.

Convivialitate și simplitate a fost și tema meniului compus de Andrei Tamaș, Chef-ul bucătar al Ambasadei, denumit de reprezentantul diplomației franceze la București, François Saint-Paul, drept adevăratul ambasador al Franței.

Nu mai puțin de 30 de parteneri s-au alăturat anul acesta sărbătorii. Mai multe locații au pregătit meniuri speciale, degustări de vin și brânzeturi, iar Chef Andrei Tamaș îi invită sâmbătă dimineață pe cei mici, la un atelier de gătit chiar la ambasadă.

Aici puteți consulta întreg programul Fête de la Gastronomie program_eveniment.pdf

Gastronomia franceză nu este numai un ambasador cultural al Franței și un mod de viață, ci una dintre cele mai mari afaceri economice ale țării după cum spune Ambasadorul Franței la București, François Saint Paul.

“În Franța, sectorul gastronomic reprezintă 230 de miliarde de Euro de cifră de afaceri și 1,3 milioane de locuri de muncă. Gastronomia nu este numai un stil de viață, o comoară culturală, ci are un rol economic major. Ni s-a părut normal și indispensabil să sărbătorim gastronomia în România, țară în care gastronomia are tradiții și rădăcini, dar și un viitor minunat. Sunt trei ani de când organizăm acestă sărbătoare alături de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România. În fiecare an, evenimentul are și mai mult succes și mai mulți parteneri.  Asta și datorită tradiției gustului din România, sprijinită foarte mult în Europa. În această privință, mă bucur că anumite produse românești sunt protejate printr-un label european, o indicație geografică europeană protejată. Mă gândesc la Telemeaua de Ibănești sau la Salamul de Sibiu”.

Invitatul special al ediției de anul acesta, un adevărat produs al industriei gastronomice franceze, este tânărul chef patiser Yazid Ichemrahen, care, la doar 24 de ani, a câștigat cu echipa Franței titlul de campion mondial la patiserie și înghețată. Secretul său? Aceeași convivialitate și plăcerea de a oferi.

„Îmi place să spun că patiseria este pe de o parte, complicată în ceea ce privește felul în care transmiți mesajul produsului, în care asamblezi produsul, dar odată ce știi niște tehnici, ceea ce face diferența între un patiser bun și un patiser excelent, așa  cum îmi spunea primul meu șef, este sufletul. Doar sufletul, ceea ce aveți aici, în piept, se poate transcrie în prăjituri. Eu nu aș putea spune niciodată să spun că un patiser e mai bun decât un altul. Spunem adesea că prăjiturile cele mai bune sunt cele făcute de mama. De ce? Pentru că mamele noastre, atunci când pregăteau prăjiturile pentru întreaga familie și în cazul meu îmi amintesc de tortul cu iaurt, iar dumneavoastră aveți o amintire despre o prăjitură românească, puneau foarte mult suflet. Sunt prăjiturile făcute cu cea mai multă dragoste. Noi, patiserii, dacă ajungem să putem pune acestă dragoste în prăjituri, îi vom atinge pe oameni.”

Yazid Ichemrahen a gătit la ambasadă un tort forêt noir (pădurea neagră), sub formă de cireașă, preparatul care semnează cartea sa de vizită în lumea patiserilor, best seller-ul cofetăriei pe care o conduce și îi poartă numele în Franța, deja la vârsta de 25 de ani.