Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Risipa de mâncare: de la lege la practică

Românii aruncă la gunoi, în medie, aproximativ nouă kilograme de mâncare pe lună, arată statisticile făcute de mai multe organizaţii active în domeniul combaterii risipei de alimente. Prin faptul că irosim mâncarea, afectăm şi mediul înconjurător şi contribuim la încălzirea globală, spun reprezentanții aceloraşi organizaţii. De aceea, la Cluj, a avut loc, în acest sfârşit de săptămână, o cină comunitară făcută doar din ingrediente pe care supermarketurile le-ar fi aruncat, pe motiv că sunt inestetice şi nu le mai cumpără nimeni.

În lume, o treime din mâncarea produsă este aruncată la gunoi. Risipa aceasta se produce în 40% din cazuri la noi în gospodării, spune Camelia Gui, organizatorul evenimentului de la Cluj.

“Nu stăm foarte bine, statistic vorbind, irosim, pe cap de locuitor, cam nouă kilograme de mâncare pe lună. Ca să vă daţi seama de cantitatea de mâncare risipită la nivelul întregii ţări, dacă am utiliza mâncarea risipită într-un an, în România, am putea hrăni Clujul timp de 20 de ani”, a declarat Camelia Gui.

O mână de tineri antreprenori din Cluj, din cadrul Junior Chamber International au adunat în jurul lor pe toţi cei care au dorit să afle mai multe despre risipa de alimente, dar mai ales cum poate fi ea combătută. Ei au organizat o cină comunitară, la care a putut participa oricine s-a înscris, spune Manuela Tăut, unul dintre organizatori.  

„Ideea ne-a venit pentru că fiecare dintre noi vedem , când mergem la cumpărături, că rămân în supermarketuri, în pieţe, foarte multe alimente, foarte multe fructe şi legume pe care nu le cumpără nimeni pentru că sunt mai inestetice”, a spus Manuela Tăut.

Scopul cinei gătite live a fost şi acela de a arăta cum poţi avea mai mare grijă pentru mediul înconjurător, dacă înveţi cum să găteşti într-un anume fel.

Cu ajutorul alimentelor colectate din pieţe şi supermarketurile din Cluj, membrii echipei Food Waste Combat au gătit supă cremă de legume, orez cu legume şi curry, dar şi tort de morcovi pentru aproximativ 70 de persoane.

Această iniţiativă vine în contextual în care Legea risipei alimentare, a fost adoptată marți de Camera Deputaților. Ea prevede vânzarea la preț redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum şi impune sancțiuni de până la 10.000 de lei pentru agenții economici care aruncă la gunoi alimente comestibile.