Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dump Trump: mobilizare anti-prezidențială cum America n-a mai cunoscut din 1860

Pentru demonstranții adunați aici, în fața reședinței prședintelui-ales, Turnul Trump de pe Bulevardul 5,  alegerile au trecut, dar nu șocul, nu tristețea.

“Am 17 ani, și mă tem de acest om care va fi președinte. Mi-e teamă de violență și de ură. Sunt aici pentru tata, care este imigrant, și pentru mama, care-i singură. Nu-i cu putință ca acest om să ne conducă. Îmi cer scuze pentru voce. Am strigat pân-am răgușit. Copiii pe care-i voi avea, vreau să poata fi ei înșiși în țara lor. Am 17 ani, și nu vreau să trăiesc într-o țară condusă de un bigot rasist”.

De departe începe să se audă parcă vacarmul coloanei pornite de la Piața Union, patru kilometri mai la sud. Vor fi opriți, ca și în celelalte seri, la strada 54, unde un pâlc de oameni scandează lozinci și agită pancarte anti-Trump. De acolo și până aici, preț de două intersecții, străzile sunt pustii, traficul stradal auto și pietonal blocat de polițiști și rânduri de bariere metalice plasate la borduri și de-a lungul carosabilului.

“Mulți oameni în stradă arătând că nu-s de acord cu proiectele sale extreme, poate că asta o să-l determine să renunțe măcar la unele dintre ele, cele privind climatul, mărirea cheluielilor militare, numirea de judecători de extrema dreaptă la Curtea Supremă care să știrbească libertatea reproductivă a femeilor. De opoziția noastră nu cred că-i pasă, dar aud că-i pasă de imaginea sa televizuală. Poate că protestele o să-i mai îndulcească politicile”.

Zeci de mii de oameni își manifestă dezacordul nu doar în New York, ci și în toate marile centre urbane ale țării, Los Angeles, Chicago, Miami, Portland, Milwaukee,  Atlanta. O mulțime pestriță, pe chipul și asemănarea Americii, de la adolescenți la septuagenari, de la imigranți hispano-americani la descendenți ai supraviețuitorilor genocidului armenian și Holocaustului, de la marxiști la feminiști și de la activiști pentru drepturile omului la reprezentanți ai minorităților sexuale.  America n-a mai cunoscut o astfel de mobilizare anti-prezidențială din 1860, când cel contestat era Abraham Lincoln.

Pancarte și simple cartoane cu înscrisuri grăbite exprimă gama plângerilor anti-trumpiene: "Nu fascismului în America", "Nici o ființă umană nu-i ilegală",  "Putin victorios",  "America n-a fost niciodată măreață",  "Trump nu-i președintele meu", și omniprezentul "Dump Trump", "Să scăpăm de Trump".  În mulțimea de aici de pe trotuar, peste drum de clădirea emblematică a imperiului imobiliar Trump,  un tânăr agită o pancartă pe care stă scris, "Destituiți-l pe Trump, delincventul sexual". Îl întreb de ce a ales acest mesaj.

“Au fost două video-uri arătând clar că Trump a comis delicte sexuale.  Dă un exemplu dezgustător. Un delincvent sexual, un rasist, un șarlatan care a furat peste un miliard de dolari de la investitori, n-are nici un drept să ne reprezinte țara”.

Polițiști trec periodic cerând mulțimiii să se împrăștie.  Cei care se supun, fac un înconjur spre Madison,  pentru a se întoarce pe Bulevardul Cinci, în fața cordoanelor polițienești, unde li se permite să aștepte grosul coloanei.  

“O să se uite la mine, o să-mi citească numele, o să-mi audă accentul, și voi fi,dacă nu o țintă, sigur un marginalizat, un ignorat”.

Istoria e și ea într-un marș ce poate acoperi orice vacarm. În Turnul Trump au început deja numirile în cele 4.100 de posturi politice ale administrației federale. Președintele-ales a confirmat planul de a deporta unu până la două milioane de ilegali cu cazier.

“Nu distruse, deșteptate. Nu știu ce-au stârnit. Cele mai puternice mișcări se nasc în vremi întunecate. Când se alege cel mai sexist și dezgustător bărbat în dauna celei mai calificate femei credeți că femeile vor uita? Nu. Poate că misoginul a câștigat prima runda, dar vine peste el următorul val al feminismului. Nu distruse, deșteptate”.

Protestele anti-Trump caută strategii de permanentizare și instituționalizare. Opoziția de stradă, trecătoare trebuie să devină, pentru a supraviețui și conta, opoziție politică. Un miting de protest este programat la Washington pentru data de 16 ianuarie,  un "marș al milionului de femei" urmează să-și încheie traseul cinci zile mai târziu - o zi după intrarea în atribuțiuni a noului președinte - pe Esplanada Monumentală a capitalei, spațiul angajamentului civic și speranței.

 
Ascultă AICI reportajul de la New York