Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Vrem repetarea alegerilor!" - protestele moldovenilor din străinătate

demo_londra.jpg

Demonstrație în fața Ambasadei României de la Londra
Circa 50 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au adunat să demonstreze în fața ambasadei de la Londra
Image source: 
Petru Clej

În mai multe orașe din Europa au avut loc proteste ale cetățenilor Republicii Moldova împotriva modului în care a fost organizat în străinătate al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie. În 17 secții de votare din mai multe țări buletinele de vot s-au epuizat, privând mii de cetățeni de exercitarea unui drept constituțional fundamental. 

În cartierul Chiswick din vestul Londrei, pe o vreme rece și umedă, s-au adunat circa 50 de cetățeni ai Republicii Moldova, care purtau drapele tricolore și pancarte și strigau lozinci în care cereau repetarea celui de-al doilea tur de scrutin și demisia Comisiei Electorale Centrale (CEC). 

Cu o săptămână înainte numeroși doritori să voteze au stat la cozi interminabile, atât la ambasadă, cât și la cealaltă secție deschisă în Regatul Unit, la Stratford, în estul Londrei. 

Legea prevede că numărul de buletine de vot este plafonat la 3000 pentru fiecare secție de votare și acestea s-au terminat la primul tur la Stratford (caz singular pe 30 octombrie) și din nou în al doilea tur, de data aceasta nu doar la Stratford, ci și la ambasadă. 

"Fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul să-și exprime votul, ceea ce mulți aici la Londra nu au avut ocazia. Au votat 6000 de persoane, dar 1700 - 1800 de persoane nu au mai apucat să o facă" a declarat la RFI organizatorul protestului, Iurie Cojocaru, administratorul grupului Facebook Moldoveni în UK.

"Am stat veo două ore la coadă la Stratford și când a ieșit cineva și a zis că mai sunt 600 - 700 de buletine de vot am hotărât să vin aici, la ambasadă", spune un demonstrant.

"Când am ajuns aici am mai stat la coadă alte două ore și am înghețat de frig, dar și aici s-au terminat buletinele înainte să ajung să votez. Cred că erau în jur de 1000 de persoane care nu au putut vota la ambasadă", adaugă el.

Câțiva trecători se opresc să întrebe ce demonstrație este aceasta. Nu sunt prea lămuriți când li se spune că e vorba despre Republica Moldova.

O femeie în vârstă pe bicicletă reacționează cu simpatie față de protest când i se explică faptul că Republica Moldova este o fostă republică sovietică în care a fost ales un candidat pro-Rusia .

"Și Polonia abia acum este independentă de Rusia", spune femeia cu un puternic accent polonez. 

Demonstranții au scadat lozinci împotriva candidatului victorios în alegeri, Igor Dodon, în favoarea contracandidatei sale, Maia Sandu, care a obținut peste 86% din voturi în diasporă și peste 98% în cele două secții din Marea Britanie.

"Dorim repetarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. De asemenea vom acționa în justiție CEC și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) care au eșuat în organizarea alegerilor din 13 noiembrie", spune Iurie Cojocaru.

"Poate că numeroșii oameni care au vrut să voteze au vrut ca prin acțiunea lor să poată creea condițiile ca să se întoarcă acasă", spune o demonstrantă din fața Ambasadei Republicii Moldova de la Londra.

"Anularea alegerilor"

Demonstrații de protest au avut loc și în alte mari orașe ale Europei Occidentale, printre care și la Paris, unde a fost prezentată o rezoluție.

Demonstrație de protest a moldovenilor la Paris

În textul rezoluției se constată că au fost încălcate mai multe articole ale Codului Electoral și ca atare se solicită:

  1. Anularea în totalitate a scrutinului prezidenţial din Republica Moldova.
  2. Elaborarea, modificarea şi adaptarea la realităţi a legislaţiei electorale.
  3. Instaurarea unui moratoriu pe o periodă de un an pe orice ce tip de alegeri, timp în care legislaţia electorală să fie modificată şi adaptată realităţii.
  4. Demisia in corpore a conducerii CEC.
  5. Demisia conducerii Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.
  6. Demisia conducerii MAEIE."

Totodată, autorii textului rezoluției mai cer:

"Solicităm constituirea unui grup de lucru capabil să elaboreze şi să supună dezbaterilor publice modificări ale legislaţiei electorale, astfel încât cetăţenii R.M. să beneficieze de alegeri corecte, democratice şi reprezentative.

Îndemnăm în continuare cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de apartenenţa şi simpatiile politice, să manifeste tenacitate, perseverenţă şi mobilizare în vederea anulării acestui scrutin, pedepsirea responsabililor de situaţia creată şi modificarea legislaţiei electorale.

Articolul 38 al Constituţiei Republicii Moldova stipulează următoarele: „Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.”

Să ne apărăm dreptul constituţional!"

Demonstrație de protest la Veneția

 

 
Ascultați reportajul corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ