Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sănătate pentru nordici: România de la Värnamo

medici_la_varnamo.jpg

Medicul Răzvan Nichițelea în mijlocul colegilor de la Spitalul din Värnamo, Suedia

Că medicii pleacă din România nu mai e demult o știre. Dar să ajungi în Suedia la spital și să descoperi că nu prea ai nevoie de limbi străine, asta poate fi o surpriză. Spitalul din Värnamo are atât de mulți medici de la noi încât la angajare limba română poate fi considerată un adevărat plus.

“Astăzi am întâlnit un stagiar suedez care m-a surprins cu câteva fraze în limba română și mi-a spus că știe cam 30 de fraze pentru că a întâlnit mulți medici români în acest spital și de la fiecare a învățat o propoziție în limba română.”

”Poate suntem un pic mai luptători, mai ambițioși. Suntem obișnuiți cu greutățile și proverbul românesc ”Să faci din rahat bici și să și pocnești cu el” este valabil în  România. 

Să spui că medicul român e mai bun decât altfel de doctori e prea mult spus...”

Dacă în România nu s-a auzit de Värnamo, în schimb la Värnamo se știu multe despre România. În spitalul de dimensiuni impresionante al orășelului din sudul Suediei este destul de greu să găsești vreo secție fără medici români. Totul a început în 2010 când Răzvan și Diana Nichițelea au ajuns aici, la îndemnul unui coleg. Răzvan e ginecolog, iar Diana este anestezist.

 ''Noi suntem într-un fel Godfather și Godmother pentru că am fost primii. (…) O parte din cei care au venit după noi sunt aduși de noi, din foștii colegi din România”

' Lauda de sine nu miroase a bine, dar cred că am și confirmat de la început și administrația spitalului a văzut că e un lucru bun și a încercat cu alți doctori care au confirmat, de asemenea.”

Adevărul este că atunci când vezi atât de mulți medici români, poți foarte ușor să crezi că viața e foarte bună...

' Viața socială în Suedia e bună atâta vreme cât ai mulți prieteni români. Foarte mulți prieteni suedezi nu avem, dar nu e chiar cum se spune. Suedezii sunt oameni cu care poți socializa.”

 Se fac însă lucrurile altfel în Suedia față de România?

”Meseria o faci ca și acasă. Aici avem cu ce și e mult mai bine structurat.”

' Diferența fundamentală este că aici foarte mult din activitatea de obstetrică este făcută de către moașă, inclusiv urmărirea gravidei, inclusiv examenele ecografice și nașterea normală. Eu, ca și clinician sunt chemat doar când ceva nu merge bine.”

 Bine, dar unde au dispărut medicii suedezi? ... Sau n-au dispărut?

” Suedia are cel mai mare număr de doctori la mia de locuitori. Dar, în același timp, condițiile de muncă sunt atât de bune încât lumea nu prea mai muncește.  Își iau foarte multe libere și și fac cu totul altceva.”

Christina Gunnervik muncește însă. Șefa clinicii de ginecologie de la Värnamo a aflat în ultimii ani despre România mai multe decât a crezut vreodată că va ști.

”Medicii români sunt foarte buni la operații. Sunt chirurgi minunați. Sunt mai buni decât colegii suedezi, au operat mai mult. 

Cred că e o diferență culturală. Cred că în România 40% din nașteri sunt cezariene. La noi sunt doar 15%.”

Și tot Christina Gunnervik, a observat că asta nu e singura diferență culturală...

”E foarte simpatic să văd cum colegii mei se răsfață cu diverse lucruri: au mașini frumoase, televizoare mari...

 Noi, suedezii, ne gândim să facem economii pentru pensie. Iar ei își trăiesc viața și fac lucruri care li se par amuzante.  Cred că e fantastic.

Sunt foarte recunoscătoare să lucrez cu niște colegi atât de buni.”

Și la psihiatrie se vorbește românește. Alina Dancea este psihiatru pentru copii și a venit în Suedia în 2011.

” Pe secția în care lucrez eu suntem 4 medici, dintre care 3 vorbim limba română din varii motive. Sunt eu, care sunt româncă și vin din România, am o colegă maghiară care a crescut în Târgu Mureș până la 10 ani și știe limba română, și mai avem un coleg suedez care a făcut facultatea în România la Oradea și care vorbește limba română.”

Însă la nivel de limbă, una e să fii chirurg ori ginecolog și alta e să fii psihiatru. Cât de bine trebuie să vorbească suedeză un psihiatru pentru a reuși să intre în mintea pacienților săi...

”Foarte bine și recunosc că am învățat foarte mult de la micii mei pacienți. Am venit în Suedia  fără să știu niciun pic de suedeză. Am primit foarte mult ajutor de la toți colegi. Am preferat de la început să vorbesc suedeză și am întâlnit familii cu foarte mare înțelegere pentru aspectul acesta.”

Profesional vorbind, Alina Dancea spune că diferențele dintre Suedia și România sunt semnificative...

” Aici prescriu mult mai puține medicamente. Accesul este mult mai facil la psihoterapie. Lucrez cu patru psihologi și încă minim 8 alți terapeuți cu diferite formări în diferite psihoterapii. Există o întreagă rețea în jurul unui copil care are o patologie psihiatrică.

Copiii din România în general tolerează un pic mai bine stresul. Își asumă mai multe responsabilități. Sunt obișnuiți cu anumite cerințe.

 E bine sau e rău pentru un copil?

Eu zic că e bine până la un anumit nivel, dar nu e ok să fie un stress prea mare pentru un copil în dezvoltare...”

Să trecem și pe la chirurgie. Când îl auzi vorbind ai putea să fii convins că e din Cluj, Constanța sau Timișoara. Însă pe ecuson scrie Kassem Ahmad... ceea ce nu sună tocmai precum Popescu...

''Am trăit în România 13 ani, o mare parte la Timișoara. Acolo mi-am petrecut tinerețea și mi-am îmbogățit viața.”

Libanez de origine, Kassem Ahmad a ajuns în România în vremea comunistă cu ideea de a aștepta până când situația din Liban se calmează. A ajuns student la medicină la sfatul unor prieteni români foarte pragmatici

''Mi-au explicat atunci că, în loc să schimb 10 dolari la bancă și să primesc o sumă care nu era valoarea reală, mai bine mă înscriu la facultate. Dacă rămâi, înseamnă că ai făcut ceva. Dacă nu, ai cămin, școală, mâncare la bani mai puțini.”

Nu doar că a rămas. S-a și căsătorit acum 4 decenii cu o colegă de facultate și a lucrat 7 ani ca medic în spital la Timișoara. 

Spune că experiența din România i-a folosit enorm în Suedia unde a muncit foarte mult și a ajuns să ocupe funcții de conducere în instituții de sănătate:

“Românii sunt un popor care poate că în casă se ceartă, dar afară se ajută. Unul îl trage pe celălalt. În general sunt oameni muncitori și vor să se afirme. Și când ai voința să te afirmi nu poți face decât bine.  România e bogată în rezerve umane. Și nu am trăit eu ca străin în România 13 ani de zile și o secundă să mă simt discriminat că străin. Dimpotrivă. Am fost inclus în grup de colegii care erau atunci și primit ca un frate.”

Din 1990 Kassem Ahmad merge cu familia în România cel puțin de 2 – 3 ori pe an. Cum îl întristează foarte mult imaginea negativă a României în străinătate, a devenit un adevărat agent de turism:

”Pot să mă laud că am trimis mai multe familii suedeze prin reclama mea să facă turism și la mare și la munte. Și fac propagandă cât pot.”

Că românii au o imagine foarte bună la Värnamo e lucru cert. Însă cum i-ar descrie ei pe suedezi în, să zicem 3 cuvinte. Răzvan Nichițelea:

 ”- Sunt serioși, sunt riguroși... să zicem și ceva de rău... sunt comuniști.

  - Ce înseamnă comuniști?

  - Sistemul social suedez se bazează pe o strategie pe care au avut-o acum 40 – 50 de ani, în care au vrut ca toată lumea să trăiască bine. Numai că s-a ajuns cu chestia asta la ''daca nu gândești, nu reacționezi ca marea majoritate, nu e bine. Și atunci... comuniști a fost o glumă... să zicem “social – democrați'?”

 
Ascultă AICI reportajul cu medicii români de la spitalul din Värnamo