Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Două sute de clujeni au protestat în stradă împotriva legii grațierii

foto_protest_cluj.jpg

Două sute de clujeni au protestat în stradă împotriva legii grațierii
Două sute de clujeni au protestat în stradă împotriva legii grațierii
Sursa imaginii: 
RFI/Bianca Pădurean

Aproximativ două sute de oameni au ieşit în Piața Unirii din Cluj, locul din care au început şi protestele antiguvernamentale din 2014, cel împotriva exploatării de la Roşia Montană sau cel legat de tragedia de la Colectiv. Ei spun că nu sunt de acord cu intenția Guvernului de a adopta ordonanțe de urgență care să grațieze o serie de condamnați și să dezincrimineze mai multe fapte pedepsite de actualul Cod Penal. 

Clujenii s-au mobilizat mai întâi pe reţelele de socializare, apoi au ieşit, efectiv, în stradă. Ei spun că nu sunt de acord cu legea graţierii în forma actuală, cu dezincriminarea unor infracţiuni, nici cu faptul de a fi adoptată prin ordonanţă de urgenţă.

“Nu sunt de acord cu graţierea şi amnistia. Sunt legi făcute cu dedicaţie, pe ultima sută de metri. Nu sunt pentru oamenii simpli, ci pentru penalii din parlament”, a declarat o clujeancă prezentă la protest.

La protest au existat și mici incidente. Jandarmii i-au legitimat pe liderii protestatarilor, pe motiv că acțiunea din Piața Unirii nu ar fi avut toate autorizațiile necesare. Forțele de ordine au fost huiduite de protestatari. De asemenea, au fost huiduite și echipele unor televiziuni centrale. Clujenii le-au reproşat că nu reflectă realitatea pe micul ecran, indiferent de ceea ce filmează în teren.

A existat şi un clujean care este de părere că graţierea este bună, pe motiv că ar elibera închisorile supraaglomerate. Protestul s-a încheiat paşnic, în jurul orei 20.