Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O actriță româncă joacă pe scena unui teatru din inima Londrei

roxana_lupu.jpg

Roxana Lupu
Roxana Lupu joacă rolul unei românce victimă a unui atentat terorist la Londra
Sursa imaginii: 
Roxana Lupu

La teatrul Trafalgar Studios din apropierea celebrei Trafalgar Square din centrul Londrei, se joacă piesa BU21, iar unul dintre roluri este interpretat de actrița Roxana Lupu din România. Piesa a fost primită în mod pozitiv de critica de teatru din capitala britanică. 

Piesa, al cărei autor este Stuart Slade, are ca subiect efectele asupra vieții a șase personaje ale unui grav atentat terorist în Londra, care are ca rezultat doborârea unui avion de pasageri Boeing 747 deasupra cartierului Fulham de sud-vestul capitalei britanice.

Roxana Lupu joacă rolul unei lucrătoare românce, Ana, care este grav rănită de rămășițele avionului prăbușit din cer și pe parcursul întregii piese este imobilizată într-un scaun cu rotile.

Originalitatea piesei constă în combinație dintre dramă și comedie, după cum explică Roxana Lupu.

"Piesa este o dramă, în esența ei, dar autorul, ingenios, nu a vrut să se concentreze doar pe partea dramatică și atunci a dorit să scoată umor din fiecare personaj.", spune Roxana Lupu. 

"Personajul meu, din fericire sau din nefericire, este cel mai dramatic, singurul care efectiv a pățit ceva - e într-un scaun cu rotile, are arsuri pe o mare suprafață a corpului."

"Prin alternanță și prin celelalte personaje se creează o comedie, pentru că în general celalalte personaje fac haz de situația lor ceea face ca să devină macabru, de fapt umor negru. Și eu fac asta în câteva pasaje. Deci viața e atât de absurdă încât la un moment dat râdem de ea", mai spune Roxana Lupu.

Piesa pare un fel de reportaj jurnalistic, ce aduce aminte de atentatele teroriste de la Londra din 7 iulie 2005, când 52 de persoane au fost ucise și alte câteva sute au fost rănite de către patru atentatori sinucgași în sistemul de transport în comun.

Asimilare rapidă

Dar care ar fi mesajul acestei piese în condițiile în care în lumea contemporană în care atentatele teroriste devin aproape un fapt obișnuit?

Roxana LupuRoxana Lupu s-a simțit acceptată imediat de colegii săi actori

"Din punctul meu de vedere aș spune că mesajul e unul pozitiv, pentru că, așa cum spune un personaj, dacă nu râzi de ceea ce ți se întâmplă, atunci te va omorî, dacă nu știi să râzi de ceea ce ai pățit. Eu cred că e un mesaj eroic, eu așa îl văd", consideră Roxana Lupu. 

Studentă la UNATC, unde a intrat în 2005, Roxana Lupu a studiat cu profesorii Adriana Popovici și Liviu Lucaci, după care a făcut un masterat și un doctorat în România și a venit la Londra în 2013 unde inițial a lucrat în vânzări și treptat a reușit să-și exercite profesia de actor, inclusiv în televiziune.

"Anul trecut am terminat filmările la un documentar despre familia regală "Inside Windsor Castle", o reconstrucție dramatică în diferite momente ale vieții, în care am jucat rolul Reginei Elisabeta a II-a. Este de fapt a doua parte a acestei serii documentare, prima fiind difuzată pe Channel 5 în 2015 - "Inside Buckingham Palace" ", spune Roxana Lupu.

Cum îi place Roxanei Lupu scena teatrală din Londra?

"E minunat, oamenii sunt foarte deschiși, m-au primit foarte bine, efectiv n-am simțit că vin din altă cultură, m-au asimilat foarte rapid, cu toate că personajul meu e român și se discută acest lucru, nu m-am simțit exclusă. Ei au acceptat această diferență, iar eu am apreciat acest lucru. Nu pot decât să mă bucur de această experiență și să-i mulțumesc lui Dumnezeu că sunt aici", încheie Roxana Lupu.

 
Ascultați reportajul realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ