Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O flautistă, glasul protestelor de la Cluj

alexandra_luca.jpg

Alexandra Luca
Image source: 
Facebook/Alexandra Luca

Protestele de la Cluj din ultimele zile au adus în atenția publicului o serie de figuri inedite. Nu este vorba de politicieni sau de lideri civici, ci de artiști. Mai întâi, au fost percuționiștii de la formația Cercul Întreg, care au animat cu ritmurile lor protestele de la finalul săptămânii trecute. Apoi, figura emblematică a protestelor de la Cluj a devenit o tânără artistă a cărei voce a dat glas imnului Deșteaptă-te, române! Iată povestea ei...

O cheamă Alexandra Luca și este absolventă a Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, dar nu la canto, ci la flaut. Fragilă, mică de statură, slăbuță, urcată pe platforma din centrul Clujului, Alexandra Luca a avut ocazia să cânte în fața unui public la fel de numeros ca și cel care se strânge la marile festivaluri gen Untold sau Electric Castle. Cei 60.000 de oameni care au cântat împreună cu ea ”Deșteaptă-te, române!” au reprezentat un public mai numeros decât cel de la concertele Iron Maiden, Roxette, Deep Purple sau Scorpions de la Cluj. Liderii protestelor au auzit-o în timp ce intona imnul ”Deșteaptă-te, române!”. Au remarcat timbrul vocal deosebit și au rugat-o să urce pe platforma din zona ruinelor romane din Piața Unirii din centrul vechi al Clujului, pentru a cânta la microfon. Astfel, Alexandra Luca a devenit vocea simbolică a Clujului. Ea spune că a îndrăgit muzica de când era mică. I s-a părut natural să îmbine civismul cu interpretarea muzicală.

Alexandra Luca a evoluat ca muziciant independent și a scos și un album propriu. Tânăra artistă a cântat în diferite ansambluri vocale. De asemenea, face parte din echipa Școlii Biblice Cristos pentru România, o inițiativă născută în sânul comunității evanghelice din Cluj. Ea spune că s-a alăturat protestatarilor care au ieșit în Cluj pentru a dezaproba modificarea Codurilor Penale pentru că își iubește țara. 

Alexandra Luca mai spune că a fost impresionată de momentul în care Piața Unirii și străzile din centrul Clujului s-au umplut de lumina telefoanelor mobile ale participanților la protest. Artista îi îndeamnă pe protestatarii din toată țara să continue lupta împotriva corupției. 

”Dragilor, haideți să rezistăm! Să nu cedăm! România va fi liberă cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul nostru!”.

Ascultă AICI reportajul
1477