Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Goût de France / Good France» sau cum să aducem un omagiu gastronomiei franceze (Reportaj AUDIO si FOTO)

20170307_182810.jpg

Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de externe, prezentând operatiunea "Goût de France / Good France" în compania multor mari sefi francezi
Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de externe, prezentând operatiunea "Goût de France / Good France" în compania multor mari sefi francezi
Image source: 
Vasile Damian

Marţi 21 martie 2017 are loc a treia ediţie a operaţiunii «Goût de France / Good France». O operaţiune destinată să aducă un omagiu gastronomiei franceze. Două mii de şefi de pe 5 continente sunt mobilizaţi cu această ocazie. Din România participă 6 restaurante – 4 din Bucureşti şi 2 din Timişoara.

Noul tur al lumii culinare face popasuri anul acesta în mai bine de 150 de ţări. Toţi cei două mii de bucătari – sau ”şefi” cum li de mai spune – vor servi astăzi cine în restaurante sau în ambasadele Franţei de la faţa locului.

Operaţiunea «Goût de France / Good France» este coordonată de ministerul francez de externe în colaborare cu marele şef Alain Ducasse. În cuvântul său introductiv, el a insistat pe faptul că această nouă ediţie a «Goût de France / Good France», chiar dacă este de sorginte şi de inspiraţie franceză, reuneşte în majoritate bucătari non-francezi de pe cele 5 continente.

Antreuri pe bazà de carne de vità marinatà, cu susan, balsamico si soia

Două mii de şefi vor propune, pentru circa un sfert de milion de gurmanzi, meniuri care vor scoate în evidenţă gastronomia franceză. Am stat de vorbă cu Guy Savoy, unul dintre cei mai celebri şefi francezi, medaliat cu trei stele în la fel de celebrul ghid Michelin. «Dacă toţi bucătarii din lume visează să vină aici în Franţa ca să înveţe meserie înseamnă că avem atuuri. Atuurile sunt diversitatea produselor, sunt această cultură a noastră care ne permite să reunim într-un acelaşi meniu lucruri unice – vinuri, mezeluri, dulciuri, patiserie, brânză. Gastronomia noastră, extrem de diversă, cred că este şi unică în lume. »

L-am rugat pe Guy Savoy să ne spună ce fel de mâncare l-a marcat, ce l-a încântat recent. Îmi răspunde cu o falsă modestie : «E un fel de mâncare pe care-l propunem la noi la restaurant şi care e făcut pe bază de linte şi trufă. A amesteca lintea, care e un produs bazic şi foarte criticat, cu trufa, dă naştere unui mariaj formidabil !»

Gastronomia, unul din atuurile diplomaţiei franceze

Cum ceremonia de lansare a operaţiunii «Goût de France / Good France» a avut loc la Quai d’Orsay, m-am apropiat de gazda noastră, ministrul francez de externe, şi l-am întrebat pe Jean-Marc Ayrault dacă gastronomia franceză face parte din diplomaţia Franţei? "E o lungă tradiţie franceză să-i primim bine pe oameni aici, lucru care încurajează schimbul şi conversaţia. Aici la Quai d’Orsay primim mulţi oaspeţi străini şi suntem atenţi ca tradiţia culinară, gastronomică, să fie cea mai bună cu putinţă, cea mai deschisă şi mai inovatoare. Bucătăria este unul din atuurile diplomaţiei dar nu singurul. Mi s-a întâmplat adesea ca în cursul unor mese de calitate, deci cu o ambianţă bună, să am oportunitatea să merge ceva mai departe decât în cusrul unor schimburi formale. Aici se crează o legătură la nivel uman care, chiar dacă nu rezolvă problema, permite un contact mai bun data viitoare când ne revedem. » îmi spune Jean-Marc Ayrault.

Fiecare meniu propus azi va căuta să fie cât mai « uşor » în grăsimi, zahăr şi sare şi va fi respectuos faţă de mediul înconjurător. Preţul meniului este la discreţia restaurantului care participă la operaţiune dar fiecare dintre acestea s-a angajat să verse 5% din încasări unui ONG local care militează în favoarea respectării sănătăţii şi a mediului înconjurător. De notat în încheiere că în Franţa 200 de restaurante vor propune astăzi un meniu special «Goût de France / Good France». La ora prânzului, o mie de parizieni şi de turişti vor putea degusta gratuit, pe Arcul de Triumf, gustări pregătite de mari şefi şi şcoli de gastronomie.

Jean-Marc Ayrault, MAE francez, alături de Alain Ducasse și alți mari șefi, la Quai d'Orsay cu ocazia prezentării operațiunii "Goût de France / Good France"

«Goût de France / Good France» sau cum să aducem un omagiu gastronomiei franceze