Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gastronomie franceză pe acoperişul Arcului de Triumf din Paris (Reportaj AUDIO, VIDEO şi FOTO)

20170321_113442.jpg

Elevii scolii hoteliere din Paris pregàtesc masa pentru operatiunea "Goût de France/Good France" gàzduità de Arcul de Triumf
Elevii scolii hoteliere din Paris pregàtesc masa pentru operatiunea "Goût de France/Good France" gàzduità de Arcul de Triumf
Image source: 
Vasile Damian

În toată Franţa şi în 150 de alte ţări din lume se celebrează pe 21 martie gastronomia franceză. Intitulată «Goût de France / Good France», a treia ediţie a operaţiunii reuneşte două mii de şefi de pe 5 continente care vor servi în această seară, două mii de meniuri diferite. Ediţia 2017 este pusă şi sub semnul formării tinerilor bucătari. Astfel, elevii celor mai prestigioase şcoli de şefi din Franţa s-au instalat pe Arcul de Triumf din Paris pentru o operaţiune inedită.

Iniţial, elevii marilor şcoli de bucătari din Franţa aveau ca misiune să-şi instaleze mesele pe acoperişul Arcului de Triumf. Pentru parizienii şi turiştii în trecere, plăcerile gustative urmau să se îmbine la perfecţie cu vederile splendide de pe monumentul parizian. Capriciile meteorologice au afectat însă acest plan marketing. Elevii şi profesorii lor – mari şefi precum Alain Ducasse, «naşul» operaţiunii «Goût de France / Good France», Thierry Marx, Ferrandi, şamd – au fost nevoiţi să se adăpostească un etaj mai jos.

Sub privirile turiştilor, care aflaseră la faţa locului că sunt privilegiaţii acestei operaţiuni – degustările au fost gratuite timp de 3 ore – elevii şi-au desfăşurat creaţiile şi au dat toate explicaţiile necesare. Stau de vorbă mai întâi cu un tânăr elev de la şcoala Ferrières care-mi descrie "rasolul pregătit cu muştar, ceapă şi chips de varză şi apoi oul de prepeliţă cu praz şi piept de raţă afumat."

Elev al scolii de maestrii bucàtari "Ferrières" aranjându-si produsele pentru operatiunea "Goût de France/Good France" pe acoperisul Arcului de Triumf din Paris, 21 martie 2017

Elev al scolii de maestrii bucàtari "Ferrières" aranjându-si produsele pentru operatiunea "Goût de France/Good France" pe acoperisul Arcului de Triumf din Paris, 21 martie 2017.

 

Doi paşi mai departe mă opresc la standul şcolii Le Cordon Bleu care le propune gurmanzilor «foie gras cu miere de castan şi legume acidulate sau o salată de creson cu somon şi lemn-dulce». La masa şcolii marelui maestru Alain Ducasse pot degusta în compania unei eleve venite din Thailanda nişte «sparanghel cu smântână şi un biscuit de parmezan.»

În fine, elevii prestigiosului liceu public de bucătari, Jean Drouant din Paris, îmi prezintă un fel pregătit pe bază de «ciuperci, dovleci, suc de portocale şi foi de dafin.»

 

 

Ecole Ferrandi de Paris #goodfrance miam-miam...

Une publication partagée par Damian (@vasileim_damian) le

 

Cu greu mă despart de acest dezmăţ gastronomic organizat pe acoperişul unuia dintre cele mai celebre monumente, simboluri pariziene, nu înainte însă de a sta de vorbă cu o elevă boliviană de la Jean Drouant care-mi spune că «de mică visa să facă gastronomie în Franţa.»

Când să plec, un tânăr turist parizian cu iubita lui ţine să-i spună cât de încântat este de această operaţiune «perfect organizată de şefi geniali şi oameni simpatici».

Scoala Ferrandi si produsele destinate operatiunii "Goût de France/Good France" de pe Arcul de Triumf, 21 martie 2017

Nu toată lumea este însă simpatică sau entuziastă. Spre exemplul aceste două doamne care nu ezită să-mi vorbească cu gura plină plescăind. «E foarte agreabil dar ne dau prea puţin, două porţii, ori noi suntem gurmande. E foarte bun, excelent, ce mâncăm dar acest gen de manifestare se adresează totuşi unor privilegiaţi. Gastronomia în Franţa şi cea franceză din străinătate este foarte foarte scumpă, nu e la îndemâna oricui.»

 

 

Ecole Le Cordon Bleu #goûtdefrance #goodfrance dégustation sur l'Arc de Triomphe

Une publication partagée par Damian (@vasileim_damian) le

 

Nu pot pleca pe această notă critică şi, norocul meu, dau de un cuplu de canadieni reveniţi la Paris ca să-şi serbeze 45 de ani de căsnicie. «E rafinat, e delicat, e delicios. Simt în gură toate parfumurile Franţei concentrate în această micuţă porţie. Apreciem gastronomia franceză şi de aceea am venit aici ca s-o celebrăm pe ea dar şi iubirea noastră pe acoperişul acestui monument.»

 

 

Du haut de l'Arc de Triomphe par un temps maussade...

Une publication partagée par Damian (@vasileim_damian) le

 

Gastronomie franceză pe acoperişul Arcului de Triumf din Paris (Reportaj AUDIO, FOTO şi VIDEO)