Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daubigny, părintele fondator al impresionismului, celebrat la Auvers-sur-Oise (Reportaj AUDIO şi FOTO)

20170323_102821.jpg

Casa-atelier a lui Charles François Daubigny de la Auvers-sur-Oise
Casa-atelier a lui Charles François Daubigny de la Auvers-sur-Oise
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Sâmbătă 25 martie s-a deschis la Auvers-sur-Oise noul sezon cultural intitulat « Pe urmele lui Daubigny, la sursele impresionismului ». Dacă localitatea din periferia capitalei franceze îşi datorează notorietatea internaţională lui Vincent Van Gogh, orăşelul de pe malurile râului Oise l-a găzduit şi pe Charles François Daubigny, părintele fondator al impresionismului şi sursa de inspiraţie pentru Vincent dar şi pentru alţi pictori celebri precum Monet sau Sisley.

Anul trecut, în 2016, pentru prima dată, trei expoziţii internaţionale majore – la Cincinnati, Edimbourg şi Amsterdam – au explorat interacţiunile dintre Daubigny, Monet şi Van Gogh.

In Franţa, Auvers-sur-Oise este singura destinaţie impresionistă care a decis să celebreze bicentenarul naşterii lui Charles François Daubigny, născut în 1817 şi mort 61 de ani mai târziu. Din această viaţă, relativ scurtă, Daubigny a petrecut aproape două decenii la Auvers. Orăşelul, aflat la nici o oră de Paris, găzduieşte azi casa-atelier a artistului, Muzeul Daubigny dar şi un şantier participativ pe care se reconstruieşte barca-atelier cu care Daubigny pleca pe Oise ca să picteze în plină natură. Isabelle Mézières este primăriţa conservatoare a oraşului. « Sezonul 2017, « Pe urmele lui Daubigny », este foarte important pentru Auvers-sur-Oise pentru că vrem să repoziţionăm oraşul în raport cu istoria picturii secolului 19. Dorim să arătăm că Auvers a fost leagănul, punctul de start al pre-impresionismului graţie lui Daubigny. Când spunem Auvers, oamenii se gândesc imediat la Van Gogh dar aici nu a fost doar Van Gogh. Ba mai mult, acesta din urmă s-a inspirat de predecesorii săi printre care deci şi Daubigny. »

Muzeul Daubigny din Auvers-sur-Oise

Charles François Daubigny vine dintr-o familie de artişti. Tatăl său era pictor peisagist clasic iar fiul lui, Karl, va picta şi el – chiar foarte bine – peisaje maritime. Daubigny a fost însă inspirat, marcat, mai ales de contactele pe care le-a avut cu pictorii de la Barbizon în cursul şederilor sale în celebra pădure. Este ceeace ne spune Christiane Leroy, unul dintre curatorii expoziţiei Daubigny de la Auvers. « Influenţa lui Daubigny asupra impresioniştilor a început foarte devreme. In primul rând pentru că era un pre-impresionist, învăţase la şcoala de la Barbizon deci avea o atracţie pentru natură, lacuri, râuri, apusuri de soare, luna pe cer, şamd. Nu în ultimul rând, Daubigny a fost atras de mirajul apei şi al cerului, temă de predilecţie a impresioniştilor. In anii 1860, Daubigny era déjà descris drept « maestrul impresiei » şi mulţi critici de artă observaseră la el această uşurinţă cu care-i atrăgea pe spectatori cu tablourile sale emoţionante »

Una din sàlile muzeului Daubigny din Auvers-sur-Oise

Auvers-sur-Oise e o adevărată sursă de inspiraţie nu doar pentru Daubigny sau Van Gogh. Cézanne şi Pissaro au poposit şi ei pe malurile râului din periferia Parisului, ba chiar au şi navigat cu pensula, culorile şi şevaletul la bordul unor ambarcaţiuni special amenajate.

In mod excepţional, cu ocazia bicentenarului naşterii lui Daubigny, municipalitatea din Auvers a decis să reconsctruiască « Le Botin », barca-atelier a marelui pictor pre-impresionist. Isabelle Mézières ne spune cum se va proceda. « Am recuperat planurile originale şi am luat un arhitect ca să putem reconstrui barca-atelier. Acest atelier plutitor este ceva atipic şi face parte din istoria oraşului Auvers. Il vom reconstrui deci la scara unu la unu, la dimensiunile lui de origine, vreo 9 metri pe 2. Coca bărcii se reface în Bretania iar aici refacem cabina cu un grup de voluntari, foşti tâmplari din oraş. Totul va fi montat la vară şi sperăm să-l putem lansa pe apă cu ocazia zilelor patrimoniului din septembrie. Vom încerca apoi să-l utilizăm, mai exact îi vom invita pe oameni să se urce la bord ca să-şi imagineze ambianţa epocii, cum plecau artiştii cu atelierul plutitor ca să picteze. Vrem deci să le redăm vizitatorilor puţin din emoţiile pe care le trăia Daubigny acum 150 de ani. »

Macheta lui "Le Botin"; barca-atelier a lui Charles François Daubigny va fi refàcutà la initiativa municipalitàtii din Auvers-sur-Oise

Sezonul cultural « Pe urmele lui Daubigny, la sursele impresionismului » se încheie în 17 septembrie. Timp este deci pentru a pleca pe urmele marelui şi totodată prea puţin cunoscutului pictor din secolul 19.

 
Daubigny, părintele fondator al impresionismului, celebrat la Auvers-sur-Oise